Naslovna vijestPraktična Lola

Lolini prijedlozi: Gdje u solo avanturu, a gdje sa partnerom ili prijateljicama

Pred nama je sezona proljećnih putovanja, koja nekako vežemo za Osmi mart, ali ona se ne moraju nužno oslanjati na taj datum.

Piše: Jelena Pralica

Foto: Unsplash.com

Naime, kako ispraćamo zimu, sve više smo rade da spakujemo kofere i otisnemo se put neke destinacije koja nas mami. Ipak, ni svaka destinacija nije ista, ne samo po svojim karakteristima i obilježjima po kojima je opšte poznata, već i po tome koliko neki grad ili regija odgovara “tipu” putovanja. U ovom slučaju, mislimo na to u kakvom aranžmanu da ih posjetite, odnosno, da li su bolje za solo istraživanje, posjetu u dvoje ili onu u ženskom društvu.

Stoga smo malo zavrtile globus i izabrale po tri destinacije iz svake kategorije. I ne, nisu to neka daleka, nedostižna mjesta, već ona manje-više dostupna za svakoga od nas.

Za solo avanturistkinje

Barselona

Foto: Unsplash.com

Barselona slovi za jedan od najljepših gradova na svijetu. Bar kad su zvanične liste u pitanju. A da je tako potvrdiće i neodoljiva arhitektura ovog grada u Španiji, nadaleko poznata. Takođe, mediteranska klima je nešto što većini svakako prija, a ono što nas posebno veseli su FIESTE – ovaj grad nikada ne spava, pa će vas ples na ulici neodoljivo izvući na podijum. Prepustite se, jer sve je ljepše uz slasne zalogaje koji potom mogu da uslijede, a ako se negdje lijepo i ukusno jede, onda je to Barselona. I da, ako niste zaljubljenik u  Valentinovo, ne brinite, nisu ni Španci. Oni imaju svoj Diada de Sant Jordi, odnosno 23. april, kada muškarci ženama daruju ružu, a žene muškarcima knjigu!

Berlin

Foto: Pixabay.com

Glavni grad Njemačke je mjesto bogate istorije, ali i dom za više od 200 muzeja! Pa, ko voli umjetnost, ovdje će svakako biti na dobitku. Ko imalo poznaje istoriju, zna da je Berlin dugo bio podijeljen grad, pa je Berlinski zid atrakcija koju vrijedi doživjeti. Takođe, ovdje možete uživati u brojnim parkovima punim zelenila i znamenitih građevina, poput, recimo, televizijskog tornja, izgrađenog sada već davne 1969. godine, koji je sa svojih 368 metara i dalje najviša građevina u Njemačkoj.

Budimpešta

Foto: Pixabay.com

Za prijestonicu Mađarske kažu da je jedno od onih mjesta koje će vas oduševiti svaki put kad dođete. Dakle, ako ste već bile, nema veze, možda je vrijeme da se baš zato upustite u ovo solo avanturu i da samo za svoju dušu istražite neka mjesta koja ste u ovom gradu već posjetile. Ipak, ako još niste bile u Budimpešti, pa ovako stoje stvari – Budimski dvorac, krstarenje Dunavom, Ribarska tvrđava, a ovaj grad je sve poznatiji i po dobrom noćnom provodu. “Bikova krv iz Egera” – ništa strašno, naprotiv. Riječ je o poznatom mađarskom vinu, koje je inače jako važan dio mađarske kulture, i koje će se sljubiti sa nadaleko poznatim mađarskim gastro specijalitetima. Jel neko rekao gulaš?!

Putovanje u dvoje

Strazbur

Foto: MarinaDa / Shutterstock

Iako ga mnogi doživljavaju kao grad birokratije, Strazbur je zapravo grad u kojem je mnogo toga zanimljivog. Prvo to što je bio malo njemački, pa malo francuski, tako da je danas jedna dopadljiva mješavina kultura. Ovdje ćete šetati ulicama sa kojih dopiru zvuk harmonike i riječi francuske šansone. Volite sjediti na proljećnom suncu, uz čašu dobrog vina? I naročito to volite sa svojim partnerom? E, upravo je to dio damara ulica Strazbura, gdje će se ugodno osjećati i svi oni kojima je bicikl najdraže prevozno sredstvo.

Rotenburg ob der Tauber

Foto: canadastock / Shutterstock

Rrekrasan bavarski gradić u Donjoj Saski, u Njemačkoj. Iako je najposjećeniji tokom Božićnih praznika, ovo mjesto tokom cijele godine nudi sadržaje za posjetioce. Naročito romantike u duši. Malen i ušuškan, Rotenburg ob der Tauber slovi za najočuvaniji srednjovjekovni grad u Evropi. Ovo je idealna destinacija za parove, između ostalog i zbog toga što ga u cjelosti okružuju zidine, a svake večeri gradski čuvar zaključa vrata što mu daje posebnu čar. “Kuća mesa i plesa” je svakako jedno od najzanimljivijih mjesta koja vam se ovdje nude.

Siena

Foto: kavalenkau / Shutterstock

Ovdje se svaki dan peku kolači kao da su praznici. Dovoljno romantično. Prijestonice italijanske regije Toskana, Siena je za mnoge najljepši grad Italije, ali je svakako jedno od najposjećenijih mjesta u toj zemlji. Njena Piazza Il Campo je jedna od najljepših u svijetu, a ovaj grad je prava oaza za one koje privlači spoj arhitekture, gotike i romantike.

U ženskom društvu

Sevilja

Foto: Brian Kinney / Shutterstock

Negdje sam pročitala da ako nisi vido Andaluziju nisi vidio Španiju. Andaluzija je, opet, nezamisliva bez Sevilje, glavnog grada te regije, koja je prvenstvo poznata po koridi i Seviljskom berberinu, ali i rodnom mjestu Don Žuana, ukusnim tapasima i mavarskoj arhitekturi. Biser Andaluzije će vas oduševiti svojim zdanjima, poput Rezidencija kraljeva (Alcazar de Sevilla) ili Zlatnog tornja (Torre del Oro), a tu su i brojni muzeji i galerije, kao i parkovi.

Gent

Foto: T Milton / Shutterstcok

Belgijski grad koji je često u sjeni mnogo poznatijih i posjećenijih Brisela ili Antverpena. Međutim, moglo bi vas privući to što je upravo Gent za mnoge najljepši belgijski grad. Mjesto bogate prošlosti, koja vam se nudi kao na dlanu dok šetate njegovim srednjovjekovnim ulicama s visokim tornjevima. Ovo je grad koji možete razgledati pješke, tako da je idealan za posjetu u društvu, a na svakom ćošku ćete naići na neku znamenitost vrijednu pažnje, ali i dokaze zašto je ovaj grad sve popularnija turistička destinacija.

Amsterdam

Foto: streetflash / Shutterstock

Grad izrazito burne istorije, pa eto motiva da krenete u istraživanje. Recimo, Amsterdam Museum nudi uvid u cipele stare 700 godina, a šta žene vole ako to nisu cipele?! Tulipani, sir i vetrenjače, slobodno se izgubite u amsterdamskim kanalima, kojima možete krstariti na biciklu, što je ovdje sasvim uobičajeno. Ipak, prijestonica Holandije je i svojevrsan muzej na otvorenom, pa ćete sa prijateljicama ovdje na svakom ćošku naići na neku zanimljivost ili atrakciju. Dobro, i Crvenu četvrt, ali sve je to dio radoznalosti koja krasi svaku svjetsku putnicu.

Uživajte! I pošaljite nam razglednicu!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije