Radoznala Lola

Kako će nova Marfi Braun tretirati samohrane majke?

Sjećate li se Marfi Braun (Murphy Brown), novinarke iz istoimene humoristične serije koja je bila veoma popularna devedesetih godina?

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: The Lily

Pored svoje dinamičnosti i sjajnog smisla za humor, njen lik je tada pokrenuo i jedno veoma važno pitanje, a to je način na koji se javnost i poslovni svijet ponašaju prema neudanim samohranim majkama. Ona se ove godine vraća u potpuno novom izdanju na male ekrane i biće zanimljivo vidjeti da li se situacija po tom pitanju imalo promijenila.

Kada je početkom devedesetih Marfi donijela na svijet sina Ejverija (Avery), mnogi su mislili da to baš i nije dobra odluka. Danas se 25% neudanih žena u ranim četrdesetim ostvarilo u ulozi majke, a među njima je i Džuli Koler (Julie Kohler) koja smatra da se samohrane mame još uvijek bore sa kritikama.

Foto: Murphy Brown Facebook

“Marfi je dosta zaslužna za to što se samohrane majke danas ne osjećaju toliko usamljeno. Sve je više grupa koje im pružaju podršku. Novo istraživanje je pokazalo da se, u obrazovnom i ekonomskom smislu, djeca koja je vaspitala starija i školovana majka nimalo ne razlikuju od svojih vršnjaka čiji su roditelji u braku ili ne. Neki istraživači samohrane majke smatraju istinskim super-mamama iz porodičnih priča”, objasnila je Džuli za magazin The Lily.

No, ta medalja, kako kaže Džuli, ima i drugu stranu. Ona je samohrana majka trogodišnjeg dječaka i stalno je šokira koliko se društvo sporo adaptira. Kako sama kaže, mnoge institucije često i dalje rade pridržavajući se toga da su porodice sa dva heteroseksualna roditelja pravilo. U školi za trudnice instruktor je bio zabrinut kada je Džuli došla sa prijateljicom. U školi njenog sina se organizuju dešavanja odvojeno za mame i za tate zbog čega se ona našla u problemu. Nije ni čudno što se pita zašto se osjeća kao da je njena porodica izvan kalupa i da se mora prilagođavati zastarjelim običajima?

Marfi i Ejveri Braun (Murphy i Avery Brown), Foto: Murphy Brown Facebook

“Za sve nas koji smo pratili Marfi Braun divna je vijest da se ona vraća na male ekrane i pruža nam priliku da vidimo  kako izgleda samohrano majčinstvo u kasnijim godinama. Zar ne bi bilo divno da vidimo da je Ejveri odrastao u pažljivog mladića koji saosjeća sa drugim ljudima i proturječi uvredljivoj retorici o tome da je za dijete štetno ako ga podiže samohrana neudana majka? Zaista bi bilo zanimljivo vidjeti kako je Marfi uskladila posao i brigu o svom sinu. Bilo bi osvježavajuće vidjeti pozitivan primjer jake i zrele žene poput Marfi koja doživljava i ljubav i drugarstva u ili van braka”, objasnila je Džuli.

Foto: Murphy Brown Facebook

No, kako sama Džuli kaže, Marfi Braun bi u 2018. godini trebalo da ode i korak dalje i odgovori na pitanja koja utiču na više porodica. Nova verzija bi mogla pomoći u tome da se shvati kako su se porodice razvijale.

Baš kao što je i sama Marfi rekla u jednoj epizodi: “Možda je vrijeme da se prizna da, bez obzira na izbor ili okolnosti, porodice mogu biti u svim oblicima i veličinama. I, na kraju, ono što stvarno definiše porodicu su briga i ljubav”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije