Hrabra Lola

“Šta si imala na sebi te noći”: Vjerujete li i vi da izbor odjeće uzrokuje silovanje?

Da li odjeća zaista igra ulogu u slučajevima silovanja? Može li da privuče, pa čak izazove napasnika da napadne baš tu konkretnu djevojku ili ženu?

Nenad Bosnić

Izvor: Independent; Foto: CCM

U Briselu su u januaru ove godine službe za prevenciju zločina u briselskom naselju Molenbek organizovale izložbu sa ciljem da potraže i predstave odgovor upravo na ova pitanja.

Njen naziv je bio “Šta si imala na sebi”, izabran prema jednom od prvih pitanja koja se postavljaju žrtvi i vagu krivice svjesno ili podsvjesno pomjeraju ka njoj.

U izložbeni prostor su postavljene vjerne replike komada odjeće koje su žrtve silovanja nosile u trenucima kada su napadnute, a do ovih informacija su organizatori došli čitajući policijske zapisnike. Za neke iznenađujuće, za druge ne, ali na izložbi su se našli sasvim uobičajeni artikli – bijele košulje, do koljena duge haljine, pidžame, odjeća za trčanje…

Dva vjerovatno najjezivija eksponata bili su policijska uniforma i dječja “My Little Pony” majica, takođe nošene u noći kada su njihove vlasnice napastvovane.

Foto: CCM

“Ono što su posjetioci mogli da primjete čim uđu u izložbeni prostor jeste to da su u pitanju veoma uobičajeni komadi odjeće koje bi svako obukao. Izložba je, takođe, bila surova stvarnost, jer se većina žrtava silovanja tačno sjeća šta su imali na sebi u tom trenutku”, kazala je medijima Ližbet Kenes (Lieshbet Kennes), savjetnicama u briselskom Centru za socijalni rad.

U većini društava i dalje je uvriježeno stanovište u dobrom dijelu javnosti, ali i istražnih organa, da način oblačenja žena može da utiče na izazivanje seksualnih zločina, pri čemu se ne vodi dovoljno računa o uticaju ovakvih hipoteza na već traumatizovanu žrtvu. Isti je slučaj i na našim prostorima, što je jasno vidljivo iz ličnih svjedočanstava osoba koje su bile napadnute.

“Izložbu smo organizovali kako bismo stvorili opipljiv odgovor na jedan od najprisutnijih mitova kulture silovanja. Vjerovanje da odjeća ‘uzrokuje’ silovanje dovodi do izuzetno štetnih posljedica po osobe koje prožive ovo iskustvo”, istakli su organizatori.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije