Radoznala Lola

Svih 1200 mještana živi na ostrvu veličine dva fudbalska terena

Ostrvo Santa Kruz de Islote moglo bi biti ono neko iz knjige Gabriela Garsije Markeza (Gabriel Garcia Marquez).

Prevela: Jelena Pralica

Izvor i foto: Theguardian.com

U srcu Kariba, populacija od 1.200 živi na ostrvu veličine dva fudbalska igrališta, što ga čini jednim od najgušće naseljenih mjesta na planeti.

Ovdje 18 porodice živi u 97 kuća, tu su škola, restoran, koji funkcioniše kao porta, te mali trg sa krstom u sredini. Privreda se zasniva na ribolovu i uslugama; uključujući čišćenje, kuvanje i turističke vodiče, koje mještani nude u luksuznim hotelima na susjednim ostrvima. Na ostrvu vlada jak zajednički duh – porodica kojoj je potrebna pomoć može računati na podršku svojih susjeda.

Stanovništvo čini 65 odsto mladih. Ostrvo je jako živo – djeca uče da plivaju i love ribu u malim čamcima. Kuće su šarene, a ulice uske, pune životne energije. Šarena garderoba i šarolike frizure dio su ovdašnje tradicije. Međutim, tu su i problemi: ostrvo je siromašno, nema vode za piće ili kanalizaciju, a upitno je i odlaganje otpada.

Ipak, odavde ne pristižu izvještaji o nasilju, ovdje nikad nije bilo oružanog sukoba, a ljudi ne znaju za zločine. Život na ulici je jedna od posebnosti – djeca se slobodno igraju na otvorenom, a tinejdžeri slušaju rep na španskom jeziku, dok odrasli sjede u hladovini, razgovaraju o boksu i pripremanju hrane.

Pročitaj još

Od iste osobe
Najnovije