Naslovna vijestRadoznala Lola

Ko su Jevgenija i Alina, nove princeze leda koje su opčinile planetu?

Zimske olimpijske igre pune su atraktivnih sportova – od munjevitog i ponekad brutalnog hokeja, do gracioznih i pomalo strašnih skijaških skokova.

Nenad Bosnić

Foto: Wikimedia Commons

Međutim, sinonim za Zimske olimpijske igre mnogima su ipak klizačka takmičenja.

Južnokorejski grad Pjongčang 9. februara je postao centar svijeta. Naizgled onaj pravi, ispunjen viteškim nadmetanjima i svim ljepotama sporta, mjesto u kojem se korejske hokejašice sa sjevera i juga takmiče zajedno, posvađani lideri razmjenuju ljubazne riječi uz topao čaj, a navijači sa svih meridijana skupa bodre najbolje atlete svijeta.

Samo naizgled, ipak, jer učesnici iz Rusije ne nastupaju pod svojom zastavom zbog doping-političkog skandala, a jedna privatna liga je zabranila najboljim hokejašima planete da učestvuju na najvažnijem takmičenju. No, to je već neka druga tema.

Glavna tema prvih olimpijskih dana je ipak mnogo ljepša. Zove se Jevgenija, i zove se Alina.

Jevgenija Medvjedjeva (Yevgenia Medvedeva) rođena je kao Jevgenija Babasjan (Babasyan) u novembru 1999. godine, u Moskvi, kao dijete bivše ruske klizačice i jednog Jermena, u porodici koja se nije dugo održala na okupu. Kada su joj se roditelji razveli, odlučila je da odbaci ime Babasjan i uzme djevojačko prezime bake po majčinoj liniji.

Kada je imala tri godine, roditelji su je upisali na klizanje, kako bi popravila držanje tijela. Samo 12 godina poslije, postala je juniorska prvakinja svijeta. Već sljedeće godine, postala je prva nakon Amerikanke Mišel Kvon (Michelle Kwan) kojoj je uspjelo da, godinu za godinom, osvoji svjetska prvenstva u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Jevgenija je godinu poslije uzela još jednu svjetsku titulu, a usput i dva evropska zlata te niz svjetskih i evropskih rekorda. Djelovalo je da će godinama suvereno vladati ledom, ali – došli su problemi.

Prošle jeseni, Jevgenija je polomila kost u stopalu. Uslijedio je period oporavka i njen dvogodišnji niz bez poraza je završen – na Evropskom prvenstvu 2017. osvojila je „samo“ srebro. Potom je naišla na novu veliku prepreku – mogućnost da Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zabrani učešće svim ruskim sportistima zbog sumnje na organizovani doping. Jevgenijina sudbina nekima je počela da liči na nesrećni put Julije Lipnickaje (Yulia Lipnitskaya), koja je 2014, sa samo 15 godina, postala najmlađa pobjednica na zimskim Olimpijadama još od 1936, da bi došao niz povreda i krahova pod pritiscima javnosti, te na kraju povlačenje iz sporta u 19. godini i borba sa anoreksijom.

No, Jevgenija se pokazala mnogo čvršćom. Štaviše, kada je trebalo stati pred MOK i braniti stav Rusije, nacionalni olimpijski komitet je pred izvršni odbor MOK poslao upravo nju. Da li je bila uvjerljiva ili je odluka donesena bez obzira na njeno izlaganje, tek je MOK odobrio učešće dijela ruskih sportista. Istina, pod olimpijskom, ne ruskom zastavom, što mnogi sportisti, Jevgenija prva, nisu lako prihvatili. Ali, kažu da se osveta servira hladna. Na ledu, recimo.

Već drugog dana takmičenja u Južnoj Koreji, Jevgenija Medvjedjeva oborila je još jedan svjetski rekord. U kratkom klizačkom programu, u sklopu timskog takmičenja, prikupila je više bodova nego ijedna klizačica prije nje. Zaljubljenica u korejski pop, japansku kulturu i anime filmove dovela je tako svoj tim „Takmičara iz Rusije“ pred osvajanje srebra.

Srebro je dan kasnije obezbijedilo novo „čudo od djeteta“ – Alina Zagitova.

Rođena 2002. u polumilionskom Ižnjevsku, kao dijete hokejaškog trenera, prvih godinu dana života nije ni imala ime. Roditelji su razmatrali opcije i odabrali da bude Alina, prema gimnastičarki Alini Kabajevoj (Alina Kabaeva), višestrukoj svjetskoj i evropskoj šampionki te osvajačici olimpijskog zlata.

Vrlo prikladno, pokazaće se, jer je ova Alina već u 15. godini postala juniorska prvakinja, a prošle krajem 2017. i šampionka Evrope u seniorskoj konkurenciji. Da, upravo ta klizačica koja je prekinula savršeni niz Jevgenije Medvjedjeve i „otela“ zlato ispred nje. I upravo ona klizačica koja je već duže vrijeme Jevgenijina trening partnerka.

Sasvim očekivano, mediji su se raspisali o novom ljutom rivalstvu na ledu, valjda donekle inspirisani novim filmom Margo Robi (Margot Robbie) o Tonji Harding (Tonya Harding).

„Mi smo članice istog tima i sutra ću navijati za nju svim srcem“, rekla je Jevgenija odmah nakon svog rekorda.

To „sutra“ je došlo i zajedno su osvojile srebro, ali 21. februara će ipak biti na suprotnim stranama. Tada počinju individualna takmičenja, pa će ruska rapsodija na ledu barem nakratko zaista postati rivalstvo, u kojem će gledaoci moći da uživaju.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije