Naslovna vijestRadoznala Lola

Deset parova koji su ljubavlju ispisali istoriju

Vijekovima je život pisao ljubavne priče, neke su imale srećan kraj, a neke su tragično završavale. Mnoge od njih i dan danas inspirišu ljude i čine da njihova srca ubrzano kucaju.

Piše: Vesna Drakulic

Lola magazin vam donosi deset ljubavnih priča koje su zauvijek ostavile trag u istoriji čovječanstva:

Džon i Ebigejl Edams (John i Abigail Addams)

Foto: newenglandhistoricalsociety.com

Jedna od veza koje su najviše uticale na SAD je definitivno ona između Džona i Ebigejl Edams. Ebigejl je bila konstantna Džonova simpatizerka, podržavala ga je, savjetovala i obožavala njegove političke stavove i napore. Džon joj je uzvraćao tako što je podsticao njenu slobodu govora, nikad je nije sputavao i najviše je cijenio njene savjete. Smatrao ju je jednakom sebi do te mjere da su je njegovi rivali zvali Gospođa Predsjednica. Takva ljubav i savjetovanje nikada nisu viđeni u nekom predsjedništvu.

Tokom revolucije u zemlji, čitavu deceniju su bili razdvojeni, ali su ostali bliski. Godišnje su razmjenjivali jedno ili dva pisma. No, njihove emocije nikad nisu izblijedile. Kada je Džon postao predsjednik više se nisu razdvajali i živjeli su zajedno sve do njene smrti. Ebigejline poljednje riječi su bile: Ne plači, prijatelju, moj najdraži prijatelju. Spremna sam da odem. I Džone, neće proći dugo.” Džon je umro osam godine poslije smrti svoje najbolje prijateljice i najveće ljubavi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije