Naslovna vijestRadoznala Lola

Deset parova koji su ljubavlju ispisali istoriju

Vijekovima je život pisao ljubavne priče, neke su imale srećan kraj, a neke su tragično završavale. Mnoge od njih i dan danas inspirišu ljude i čine da njihova srca ubrzano kucaju.

Piše: Vesna Drakulic

Ef Skot i Zelda Ficdžerald (F Scott i Zelda Fitzgerald)

Foto: ilmessaggero.it

Bezbrižna ljubav – tako bi se mogle opisati emocije koje su vezale Ef Skota i Zeldu Ficdžerald. Ficdžerald je tokom Prvog svjetskog rata bio stacioniran u kampu Šeriden (Sheridan) blizu Montgomerija. Jedne večeri je na plesu upoznao Zeldu Sejr (Zelda Sayre), koja ga je naprosto očarala svojom spontanošću i buntovnošću. Iako je on već nakon mjesec dana govorio da je beznadežno zaljubljen, Zelda nije htjela da se uda za njega, jer je imao male prihode. Nakon odlaska iz vojske i nekoliko propalih poslovnih pokušaja, Ef Skot se koncentrisao na pisanje. Čim je saznao da će njegova prva knjiga biti objavljena, poslao je telegram Zeldi i javio joj novosti, a ona je tada pristala da mu postane supruga. Vjenčali su se 1920. godine, a njihov medeni mjesec je prošao u obilasku luksuznih njujorških hotela.

Njihov bračni život je protekao u zabavama na kojima su upoznavali ljude poput Hemingveja (Hemingway) i Pikasa (Picasso), a živjeli su u Njujorku, Los Anđelesu i Parizu. Ef Skot se trudio da nađe vrijeme za pisanje, a novca im je uvijek nedostajalo. Mnogo su se svađali i oboje su bili užasno ljubomorni. Njihov stil života im je na kraju i presudio – on se odao alkoholu, a ona je imala nervne slomove. Nakon 14 godina braka, morala je biti smještena u sanatorijum. Ef Skot je umro u 44. godini. Sedam godina kasnije, Zelda je tragično izgubila život u požaru u sanatorijumu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije