Radoznala Lola

Devet zemalja gdje fascinantni zakoni propisuju imena

Imena su zajednička odrednica za sve ljude, međutim, kada je riječ o potpunoj slobodi davanja imena svom djetetu, to nije slučaj u cijelom svijetu. Neke zemlje imaju poprilično striktne ili fascinatne zakone u vezi sa imenima koja se daju djeci.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: mentalfloss.com / Foto: Unsplash.com

Sjedinjene Američke Države

Prema riječima profesora Karltona Larsona (Carlton Larson) sa Univerziteta Dejvis u Masačusetsu, svako ime (prvo, srednje i prezime) mora biti kraće od 40 karaktera zbog unosa u računar. Mnoge države traže da se koristi samo 26 slova standardne tastature. To znači da u Kaliforniji bebu možete nazvati Hoze (Jose), ali ne i Žoze (José). U Tenesiju dijete vjenčanih roditelja može nositi očevo prezime ili majčino u kombinaciji sa očevim. Uglavnom, očevo prezime mora da ima.

Njemačka

Foto: Pixabay.com

U Njemačkoj se morate pobrinuti za to da prvo ime govori o tome kojeg je pola dijete. Isto tako, izabrano ime ne smije negativno uticati na dobrobit djeteta. Nije dozvoljeno koristiti prezimena i nazive objekata ili proizvoda za ime djeteta. Zavod za vitalne statistike Stendesamt (Standesamt) u području gdje je dijete rođeno donosi odluku o tome da li će ime biti prihvaćeno ili ne. Ukoliko Zavod odbaci vaš prijedlog, možete se žaliti na odluku, no ako izgubite, morate smisliti neko drugo ime. Svaki prijedlog se plaća. Zavod procjenjuje imena na osnovu međunarodnog priručnika prvih imena, a takođe se konsultuju i sa stranim ambasadama kada predložena imena nisu njemačka. Da bi izbjegli zbrku mnogi roditelji se odlučuju za tradicionalna imena kao što su Maksimilijan (Maximilian), Alekzendr (Alexander), Mari (Marie) i Sofi (Sophie).

Odbačena imena. Meti (Matti) je odbačeno kao muško ime zato što ne određuje pol.

Odobrena imena: Legolas (Legolas) i Nemo (Nemo).

Švedska

Foto: Pixabay.com

Zakon o imenima u Švedskoj je donesen 1982. godine sa namjerom da se spriječi da neplemićke porodice daju svojoj djeci plemićka imena. Otada je bilo nekoliko promjena u ovom Zakonu. U dijelu Zakona o prvim imenima stoji: “Prva imena neće biti odobrena ako mogu prouzrokovati neugodnost osobama koje ih nose ili imena koja iz nekih očiglednih razloga nisu odgovarajuća za prvo ime”. Prva imena se moraju prijaviti Poreznoj agenciji i ona dozvoljava više prvih imena, no ako kasnije promijenite svoje ime morate zadržati barem jedno koje vam je tada dato i samo jednom ga možete promijeniti. Na primjer, ako se zovete Džon (John) i želite promijeniti ime u Džek (Jack) zvaćete se Džek Džon (Jack John) čime ćete zadržati originalno prvo ime. Sve dalje izmjene se moraju raditi preko švedskog Zavoda za patente i registraciju.

Odbijena imena: U znak protesta protiv Zakona o imenima, roditelji su djetetu htjeli dati ime “Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116” koje se izgovara kao Albin (Albin). Ime je odbijeno. Nakon toga su predložili ime “A”, što se takođe izgovara kao Albin (Albin), no i taj prijedlog je odbijen.

Odbijena su i imena Metalika (Metallica), Supermen (Superman), Verenda (Veranda), Ikea (Ikea) i Elvis (Elvis).

Odobrena imena: Gugl (Google), kao srednje ime, i Lego (Lego).

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije