Praktična Lola

Jedna žena brine o bebama dok njihovi roditelji odluče hoće li ih zadržati

U životu se često desi da roditelji ne mogu brinuti o bebi i odluče da kćerku ili sina daju na usvajanje. No, šta ako se počnu dvoumiti i žele još jednom da razmisle o svemu?  

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: Today.com, Foto: Upworthy.com

En Lepin (Ann Lapin) je majka troje djece i žena koja je izgradila karijeru pomažući ljudima u takvim situacijama. Naime, ona privremeno čuva novorođene bebice dok njihovi roditelji odlučuju o stvarima koje se tiču budućnosti njihovih porodica.

Neki samohrani roditelji možda žele da istraže sve opcije koje im se nude, neki nisu sigurni da bi bili dobri u ulozi oca ili majke ili jednostavno ne znaju šta da očekuju. Za sve njih neprofitna organizacija i agencija za usvajanje “Spens–Čepin” (“Spence-Chepin”) nudi program u okviru kojeg volonteri privremeno brinu o bebicama dok njihovi biološki roditelji ne odluče šta će uraditi. Roditelji koji ostaju zakonski staratelji tokom programa mogu posjećivati svoju djecu kad god to požele. Ova organizacija takođe pruža individualnu podršku i savjetovanje.

“Roditelji koji usvajaju dijete znaju da je beba na sigurnom mjestu, a biološki otac i majka znaju da su njihovi mališani u sertifikovanom domu”, objasnila je En.

Ona u organizaciji “Spens-Čepin” već šest godina volontira kao privremeni roditelj i dosad je brinula o bebicama po nekoliko dana, ponekad čak i više od devet sedmica.

Kada ostave novorođenče u organizaciji “Spens-Čepin”, biološki roditelji mogu nastaviti sa savjetovanjem kako bi istražili sve opcije i mirni su jer znaju da se o njihovoj bebi volonteri dobro brinu. U ovoj organizaciji naglašavaju da nijedan posao nije toliko važan kao što je taj da se djetetu pruži sigurnost, stabilnost, briga i njega.

En je otkrila da je ovaj program pomogao i njenoj porodici – njena djeca pomažu mami oko novorođenčadi i od malih nogu uče o roditeljstvu.

“Oni to obožavaju. Mijenjaju bebama pelene, drže ih u naručju i mogu raditi nekoliko poslova istovremeno, isto kao i roditelji”, otkrila je En za novine “Today”.

Ona mnogo voli da brine o bebama i da pomaže njihovim porodicama. Sa velikim uzbuđenjem svako novorođenče isprati njegovoj ili njenoj kući i srećna je što može da pomogne i njima i njihovim roditeljima u trenucima neizvjesnosti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije