Hrabra Lola

Ljubav kao melem: Indijka napadnuta kiselinom danas je srećno zaljubljena

Indijka koja je kao tinejdžerka preživjela napad kiselinom, ovaj je Dan zaljubljenih obilježila na zaista poseban način – razmjenivši vjereničko prstenje sa svojim budućim suprugom.

Prevela: Jelena Pralica

Izvor i foto: hindustantimes.com

Život Pramodini Roul se zauvijek promijenio 2009. godine, kada joj je pripadnik paravojne formacije Jawan (mlađi vojnik) bacio kiselinu u lice, jer je odbila njegov prijedlog za brak.

Sa 16 godina, Roul je ostala bez vida na oba oka, a 80 odsto tijela joj je bilo u opekotinama.

Nakon toga je devet mjeseci provela na odjeljenju Intenzivne njege, a brigu o njoj su kasnije preuzele majka i sestre.

Međutim, njen život je krenuo u drugom smjeru kada je 2014. godine upoznala svog budućeg vjerenika Saroja Kumara Sahua, dok je bila na liječenju u gradu Kutak.

Foto: thesun.co.uk

“Bila sam u depresiji, nemoćna da se krećem. Tada je Saroj obećao da će pomoći da stanem na svoje noge”, kazala je Roul za “Hindustan Times”.

Sahu joj je pomogao da vrati samopouzdanje i ona je nastavila rehabilitaciju. U julu prošle godine, operisana je, čime joj je vraćeno 20 procenata vida na lijevom oku.

Suhu je četiri mjeseca proveo uz nju i bio joj stalna podrška. U međuvremenu su se zbližili i shvatili da ostatak života žele provesti zajedno.

Ceremonija njihove zvanične vjeridbe, koja je ovog Valentinova održana u Laknau, na sjeveru Indije, uslijedila je zapravo 13 mjeseci nakon što je Sahu zaprosio Roul. Proslava, uz ceremoniju darivanja prstenja, je bila oda životu; puna radosti, smijeha i plesa.

Roul, koja voli da je oslovljavaju sa Rani (Hindu kraljica), je sa nekolicinom ljudi koji su baš kao i ona preživjeli napad kiselinom izvela grupni ples. Ona i Sahu, koji je u međuvremenu napustio posao medicinskog radnika, sada, devet godina od napada kiselinom, kroz rad u fondaciji “Chhanv” zajedno pomažu drugima koji su preživjeli istu traumu.

U Indiji se godišnje, prema zvaničnim podacima, dogodi oko 1000 napada kiselinom, a stvarna brojka je zasigurno mnogo veća.

Pročitaj još

Od iste osobe
Najnovije