Lole iz komšilukaNaslovna vijest

Četiri sestre – četiri vrsna sportska talenta

Dom porodice Mahmutović iz Cazina je mali sportski muzej. U njega godinama pristižu medalje i pehari. Nekada su to činili roditelji koji su se bavili atletikom i karateom, danas njihove četiri kćerke.

Piše: Jelena Pralica

Foto: Privatna arhiva

Sestre Ajla, Sara, Maja i Hana Mahmutović su karatistkinje. Sve su izrazito talentovane, ali i izrazito posvećene ovom sportu koji im je zajednička ljubav.

Najstarija, dvadesetogodišnja Ajla, vlasnica crnog pojasa 3.dan, je do sada bila najuspješnija. Reprezentativka je BiH, sedam puta je bila državna prvakinja u borbama i juniorska viceprvakinja Evrope.

Takođe, osvojila je zlato na Svjetskom kupu 2015. i 2016. godine, zlato na Evropskom kupu 2016, nastupila je na Svjetskim prvenstvima u Džakarti i na Tenerifima, kao i na Evropskim u Cirihu, Sofiji i na Kipru, a tu su i učešća u Premier ligi u Roterdamu, Hamburgu, Salzburgu, Istanbulu, Parizu… te mnoštvo medalja na međunarodnim turnirima.

“Jedna osobina mog karaktera je ta da volim adrenalin, ali i takmičiti se, a kroz karate imam obje te stvari. Pobjedila ili izgubila sve je na meni, tako sam izgradila sebe kao odgovornu i disciplinovanu ličnost. Iako, sam se bavila i rukometom sedam godina i bila članica reprezentacije, karate je uvijek bio moja jedina i najveća ljubav”, kaže Ajla.

Ipak, ni njene mlađe sestre nisu daleko od toga da postanu njene vjerodostojne nasljednice u borilištu i na tronu.

Sara, Maja i Hana su moje najveće nade te sa sigurnošću mogu reći da će biti i bolje od mene. Ja ću sigurno dati sve od sebe da to tako bude. One također treniraju karate već godinama i ostvarile su mnoge dobre rezulatate. Sara je jedna od najboljih mladih kadetkinja u Europi, a Maja je državna prvakinja, dok je naša mezimica Hana još malena i nije joj dozvoljeno nastupanje na turnirima“, pojašnjava za Lola magazin Ajla.

Priča da život njihove porodice, u kojoj je mnogo toga podređeno sportu, “čista ludnica”.

“Iskreno, daleko je to od zdravog života, svi lete na svoju stranu. Stres, stres i još stresa. Sva organizacija oko škole i treninga, te ostalim našim aktivnostima leži na roditeljima, koji daju sve od sebe svaki dan”, dodaje ona.

Ova studentkinja druge godine logopedije na Sveučilištu u Mostaru ističe da je svjesna da, uprkos talentu i zalaganju, ovdje, u BiH, nikada neće imati mogućnosti kao neke druge mlade osobe, negdje u drugim zemljama, ali da ipak ima očekivanja – kako od sebe, tako i društva i cijelog sistema.

“Smatram da kao dugogodišnja reprezentativka imam i pravo na to. Sramotno je da ikakva financiranja padaju na leđa mojih roditelja, nakon toliko mojih nastupa za reprezentaciju i tolikog broja medalja koje sam donijela u ovu državu. Dobra je ta riječ Nepravda! Ja za sebe smatram da sam veliki borac u svakom smislu i nikad neću odustati. Imam filozofiju da ako imam problem, ako mi se nešto ne sviđa, to i promjenim. Za koju godinu to ću i uraditi, samo se nadam da me neću zaustaviti pasivnost mladih ljudi, koji bi se zapravo najviše i trebali boriti”, naglašava Ajla te dodaje da je kod nas skoro nemoguće steći visoko obrazovanje uz vrhunski sportski angažman.

Nerazumijevanje profesora, problemi s izostancima su već dio standardne proceduru. Kao što sam rekla, obrazovanje sportaša je evidentan problem ove države i ja ga rješavam. Pokrenula sam projekt u sklopu SHL Akademije za mlade lidere, čiji sam polaznik. Projekt je vezan za regulisanje statusa studiranja vrhunskih sportaša na Sveučilištu u Mostaru i krajnji cilj je da se usvoji Pravilnik o studiranju vrhunskih sportaša. Smatram da uz pomoć  rektora i prorektore te podršku Studentskog zbora neću imati mnogo problema”, kaže ova uspješna djevojka.

Naglašava da nakon okončanja aktuelnog ispitnog roka planira da u Mostaru pokrene sekciju/školu karatea za djecu s teškoćama u razvoju.

“Kako se na praksi u sklopu fakulteta dosta susrećem sa slučajevima gdje djeca sa posebnim potrebama nemaju mogućnosti baviti se sportom i koliko su u svemu zakinuti, ovo je moj doprinos. Povezujem svoju ljubav prema karateu i dio moje struke, naravno sve na volonterskoj razini”, poručuje za kraj ova mlada, uspješna studentkinja i sportašica, koja se, nakon operacije koljena, trenutno nalazi u fazi rehabilitacije.

Inače, Ajla Mahmutović je u oktobru prošle godine dospjela u žižu javnosti, kada je odustala od učešća na Svjetskom prvenstvu na Tenerifama, s obzirom na nedostatak novca za odlazak na jedno takvo takmičenje. Nakon što je na svom Facebook profilu objavila status u kojem je navela da je tužno da sportski talenti u BiH nemaju podršku nadležnih, ubrzo su reagovae vlasti pojedinih kantona, nakon čega je mlada Cazinjanka ipak otputovala na Tenerife.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije