Naslovna vijestPraktična Lola

Kako znaš da bi trebalo svirati kraj?

Ne znam da li se to dešava samo meni, ali što sam starija to lakše prekidam odnose sa ljudima. Prijateljske, poslovne, emotivne. Kakve god.

Piše: Ivana Simikić

Foto: Pixabay.com

Valjda sam sve manje spremna da odgađam neizbježno i nadam se nekoj promjeni, koja vjerovatno neće doći. Ili sam postala neko ko prelako odustaje. Nadam se toj prvoj varijanti.

Mislim da je to jedan od razloga zašto već dvije godine nemam vezu dužu od tri mjeseca. A nije da nije bilo kandidata. Vjerujte, bilo ih je. Međutim, u ta prva dva-tri mjeseca primijetim neke stvari i skontam da to nije osoba sa kojom želim provesti duži period svog života. A svakako ne želim biti zauzeta sa takvom osobom onda kada se pojavi taj koga čekam.

Da jednu stvar razjasnim odmah na početku, ovo su sitni znakovi na osnovu kojih sam shvatila da u mojim vezama (ili barem pokušajima njih) nešto nije u redu i da moja osjećanja nisu onakva kakva bi trebala biti. Na listi nisu stvari poput nasilja ili varanja, jer računam na to da nema potrebe da vam ukazujem na tako očigledne znakove za odlazak.

Nisi zaljubljena

Početno ushićenje uvijek postoji, ali ono jako brzo prođe. Ako to nije preraslo u zaljubljenost, definitivno neće prerasti u ljubav, a “lijepo mi je” nije dovoljno dobar razlog za ostanak. Jako dobro znam kako je biti zaljubljena i prosto sam opsjednuta tim osjećajem. Želim ga ponovo iskusiti i ne pristajem ni na šta manje.

Ne dodiruješ ga

Kada mi je mnogo stalo do nekog muškarca, vrlo jasno to stavljam do znanja. Naravno, ne radim to planski, već sve nekako spontano dolazi. Recimo, poljupci u prilazu, držanje za ruke dok hodamo, uranjanje u njegov zagrljaj kad smo jedno kraj drugog, sitno “čačkanje” dok razgovaramo… Kad izgubim želju i potrebu za tim, kad mu puštam ruku jer “mi je nezgodno da hodam” ili ga poljubim samo jednom prilikom dolaska/odlaska, znam da tu više nemam šta tražiti.

Sve manje želiš pričati sa njim

Dešavalo mi se da ciljano biram neku aktivnost gdje nema mnogo priče. Recimo, idemo u bioskop. To praktično znači da ćemo provesti minimum dva sata gledajući film, a zatim oko sat vremena na kafi, dobrim dijelom komentarišući film i to je ono što smatraš dobrim izlaskom. Kuglanje, bilijar ili neka druga aktivnost su takođe učinkovite, ali i loši znaci ako ih previše koristite.

Viđate se reda radi

Doslovno – da ga ispoštujete. Niste se vidjeti nekoliko dana, možda čak odlazite na neko manje putovanje, pa se očekuje da provedete koji sat zajedno. I onda ga provedete u napetoj atmosferi, jer ne želite biti tu, pa ste nervozne, a on nije siguran šta se dešava, zbog čega je previše pažljiv prema vama, što vas nervira još više. Kad sam u vezi koja zaslužuje da se tako zove, provodim mnogo, ali zaista mnogo vremena sa tom osobom i uvijek želimo još. Ako nakon dva sata krenete pripremati teren za odlazak, možda do narednog susreta i ne bi trebalo doći.

Seks ti čak nije na umu

Huh, ovo je jedan od najvažnijih pokazatelja da taj odnos nije zdrav. Naravno da mi seks nije najbitnija stvar na svijetu, ali mi je važan. Zaboga, volim seks i rado ga upražnjavam, ali ako već mjesec dana nisam bila intimna sa sopstvenim momkom, nešto tu nije najjasnije. Plastičan primjer dokle to može ići: Sa tadašnjim momkom sam bila u bioskopu, vrlo svjesna da ta veza nema budućnost i da bih je trebalo okončati. Krenula je neka seksi scena i ja sam se postidjela. On nije bio osoba sa kojom želim ni gledati takve stvari, jer nisam željela da počne razmišljati o njima. Tužno, zar ne?

Ne pominješ ga prijateljima

Ako ti je stalo do njega, zar ne bi trebalo tvoji ljudi da to znaju? Desilo mi se da me prijateljica pita imam li koga trenutno, a ja nehotice kažem da nemam. I onda skontam da zapravo želim da on nije tu, jer osjećam da mu tu i nije mjesto.

Ne krećete se u istom smjeru

Vas dvoje ne trebate biti ludi za istim stvarima i imati iste ciljeve, ali ne bi trebalo da imate ni potpuno suprotne smjerove u životu. Recimo, desilo mi se da sam u ozbiljnoj vezi i na životnoj raskrsnici. Imala sam milion planova oko budućeg posla, pronalaska stana i učvršćivanja naše veze, a on je imao plan da – krene u teretanu. Bez obzira što je još živio kod roditelja, nije imao posao niti bilo kakav jasan put u životu, jedini plan mu je bio da krene u teretanu. I krenuo je, a ja sam otišla svojim putem.

Više plačeš nego što se smiješ

Možda je prolazna faza, a možda će potrajati zauvijek. Za tog momka sam željela da se udam, tačno sam mogla da nas zamislim kako tumaramo kroz život skupa. Navodno je i on želio isto, ali je došao period kada smo bili nevjerovatno toksični jedno za drugo. Stalno smo se svađali i plakali, nervirali i sebe i tu drugu osobu zbog svake sitnice i gluposti. To je trajalo oko godinu dana i onda smo riješili da sve pustimo. Trebali smo početi zajednički život, ali smo umjesto toga odlučili da je vrijeme za raspad. Nakon nekoliko mjeseci sam mu rekla da sam ponovo prodisala i da se osjećam kao da sam bacila ogroman teret sa leđa, da sunce ponovo sija i nebo je plavo. On mi je rekao da osjeća isto i da smo to trebali davno uraditi.

Neko drugi čini da se osjećaš bolje nego kraj njega

Vjerovatno ste imale (ili ako ste srećne imate još uvijek) osobe zbog kojih vam krv provri čak i kad ste samo u istoj prostoriji. Ne možete da se skoncentrišete i samo tražite izgovor da budete u njegovom društvu. Ako vam ta osoba budi osjećanja koja vaš partner ne može, zapitajte se sa kojim od njih trebate biti.

Nemaš potrebu da mu se javljaš

Kad svoje sitne radosti ne dijeliš sa njim, a nemaš problem da ih javljaš svima ostalima. Kad ga polako isključuješ iz svog života. Kad te ne zanima kakav mu je bio dan. Kad ti i obično dopisivanje postane previše obično i dosadno. Jer, ne trebaš da se zadovoljiš običnim i dosadnim.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije