Hrabra Lola

Dženifer Lorens i njena „golišava“ crna haljina koja je podijelila javnost

Američka glumica Dženifer Lorens (Jennifer Lawrence) našla se ponovo u središtu diskusija o društvenom položaju žena, ali ovaj put na strani na kojoj je nismo viđali i iz prilično neočekivanog razloga.

Piše: Nenad Bosnić

Foto: Andrea Raffin / Shutterstock.com

Čitava priča je započeta prije nekoliko dana, u Londonu. Lorens se tamo obrela radi promocije svog novog filma „Crveni vrabac“ („Red Sparrow“) i, kako pravila nalažu, pozirala fotografima sa ostalim članovima ekipe.

Naizgled sve uobičajeno, da nekima nije zapala za oko suprotnost između odjeće koju je na sebi imala Lorens i one koju su obukle njene muške kolege.

Dženifer je za ovu priliku obukla elegantnu crnu Versaće (Versace) haljinu sa dubokim izrezima. Sa druge strane, muškarci su se obukli znatno ležernije i daleko toplije za vrlo hladni londonski dan. Pojedinci su se upitali zašto je tako, odgovor pronašli u nepisanom društvenom diktatu koji ženama nalaže kako da se oblače (stara teza da su „žene seksi kada su obnažene, a muškarci kada su obučeni“) i – lavina je krenula.

„Ovo je tako depresivna slika“, napisala je odmah na Twitter-u novinarka Helen Luis (Hellen Lewis), „u Londonu trenutno nema više od tri stepena, toliko je hladno da su muškarci iz ekipe morali da nose kapute i šalove na ovaj press događaj, a jadna Dženifer Lorens nosi parčić tkanine koji bi neki nazvali haljinom.“

Ubrzo potom se diskusija usmjerila u pravcu razloga za ovaj modni odabir. I izrodila svašta – od benignih teorija da je možda samo istrčala na brzinu ili da se obukla u skladu sa likom koji tumači u filmu, do onih znatno ozbiljnijih – da se Dženifer smatrala prinuđenom da se razgoliti ili da svojim pristupom neposredno potkopava ideje Time’s Up pokreta.

„Voljela bih da čujem njen osvrt na ovo, uopšte ne izgleda srećno. U isto vrijeme, teško je jednoj ženi ili jednoj osobi uopšte da sama utiče na promjenu, pa je moje pitanje šta se desilo tokom ovog fotografisanja. Da li se iko potrudio da istakne očiglednu suprotnost u odjeći? Možda niko i nije, što samo po sebi govori mnogo“, kazala je za The Guardian dr Ketrin Tvomli (Katherine Twamley), profesorka polnih studija na univerzitetu UCL.

I dobila je odgovor, i ona i svi drugi. Oskarom nagrađenoj glumici, koja se nije ustručavala da otvoreno traži jednakost plata između žena i muškaraca u Holivudu ili krađu svojih obnaženih privatnih fotografija javno proglasi seksualnim zločinom, nije se dopalo što se ovaj put našla među optuženima za podrivanje borbe za bolji položaj žena.

Stajala bih u snijegu za tu haljinu, jer volim modu i to je bio moj izbor. Ovo je seksistički, ovo je besmisleno, ovo nije feminizam. Pretjerane reakcije na sve što neko kaže ili učini, stvaranje kontroverzi oko glupih bezazlenih stvari poput toga šta biram da nosim ili ne nosim, to nas ne vodi naprijed. To samo stvara glupa odvlačenja pažnje od stvarnih problema. Saberite se, ljudi. Sve što vidite da nosim je moj izbor. I ako hoću da mi bude hladno, i to je moj izbor!“, napisala je u svom stilu Dženifer na svojoj Facebook stranici.

I na njenu stranu je stao veliki dio javnosti. Između ostalih, i kolega Džoel Edžerton (Joel Edgerton), koji se, kao glumac u „Crvenom vrapcu“, takođe našao na spornoj fotografiji.

„Možda je problem u tome što Džen ne gleda vremensku prognozu“, našalio se za jedan autsralijski medij, prije nego što je postao mnogo ozbiljniji, „ali je istina da postoji određeno očekivanje da žene izgledaju glamurozno. No, vidite, siguran sam da bi bilo mnogo kritika i da je nosila par leviski ili helanke i debeli kaput.“

Džoel se zapitao zašto se ovoliko prašine nije podiglo oko dokumentarca „The Hunting Ground“ iz 2015, koji se bavi temom silovanja u američkim kampusima, gdje se pominje i to kako su se žrtve najčešće susretale sa pitanjem „Šta si imala na sebi te noći?“ ili „Da li si pila?“.

„Jebeš to. Nema argumenata za popustljivost. Ako način na koji se jedna glumica oblači govori da ona ne može istovremeno biti zagovaračica ženske snage i izgledati predivno, onda i to postaje problem. Ona je neustrašiva. Neki dan, jedan novinar ju je pitao kako može da glasno govori o tome šta se dešava u Holivudu kada u ’Crvenom vrapcu’ postoji njena replika u kojoj kaže: ’Ništa nije bolje od pušenja’. Dženifer ga je rastrgala. Mislim da i dalje brišu njegovu krv sa plafona“, slikovito je dodao Edžerton.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije