Zabavna Lola

Jedna umjetnica stare predmete oblači u vez

Ula Stina Vikander (Ulla Stina Wikander) je 61-godišnja švedska umjetnica, sa trenutnom adresom u Švajcarskoj, koja je u svijetu umjetnosti od 1986. godine. Ona koristi različite kućanske aparate i kuhinjska pomagala kao osnovu za svoja umjetnička djela, puna boje i stila.

Prevela: Ana Tomić

Izvor i foto: Boredpanda.com

Ula je tokom protekle decenije prikupila više od 100 vezova, različitih dezena. Iako su neki od njih za mnoge popriličan kič, Ula smatra da su svi lijepi i želi da im udahne novi život.

“Tokom 2012. sam počela da ‘presvlačim’ svakodnevne stvari iz domaćinstva iz 70-tih godina, kao što su mašina za šivenje, usisivač, električni mikser i druge. Mislim da je zanimljivo vidjeti kako izgledaju ovi transformisani predmeti, neke pomalo stare i zaboravljene stvari”, kaže Ula.

Ona često posjećuje markete i prodavnice gdje se nude stare ili odbačene stvari i tamo pronalazi  materijal za svoje radove, uključujući i različite upotrebne predmete koji drugima ne trebaju. Kaže da joj je za obradu nekog manjeg komada potrebno dan-dva, a da su za neke veće potrebne sedmice rada.

Ovo su neki od njenih radova:

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije