Radoznala Lola

Kako zvuči kada se 80 žena istovremeno dohvati bubnja

Mislite li da je pomalo neobično vidjeti ženu za bubnjevima? S vama se nipošto ne bi složile članice benda “Batalá Washington”. Ima ih ukupno 80 i da – sve sviraju bubnjeve!

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: washingtonpost.com, Foto: Batala Washington Facebook

Svake subote, bez izuzetka, ove dame se okupljaju na višečasovnim probama.

Ima ih i niskih i visokih, i mladih i starih, i tamne i bijele boje kože – i oduševiće vas zvucima sambe i rege muzike.

Punih deset godina ove nevjerovatne žene karnevalskim ritmovima oduševljavaju publiku od sjeveroistočnog Brazila do Vašingtona i dalje. One su uvijek prisutne na gradskim maratonima i uličnim sajmovima. Svirale su po cijelom svijetu, predvodile velike ženske marševe u Vašingtonu, nastupale sa Vajklefom Žanom (Wyclef Jean), a 2012. godine su bile i predgrupa bendu “Rolling Stones”!

Foto: Batala Washington Facebook

Iako su dio međunarodnog pokreta koji je prije 20 godina nastao u Francuskoj, Elison Roden (Alison Rodden), muzička direktorica grupe “Batalá Washington”, naglašava da je ovaj bend ipak po nečemu unikatan.

“U svijetu postoji 35, a u Americi deset batalá bendova, no mi smo prva grupa koju čine samo žene”, objasnila je Elison.

Iako su u proteklih deset godina postigle mnogo, Elison naglašava da je to tek početak i da planiraju bend podići na viši nivo. Među njima ima i žena koje su u grupi već devet – deset godina, ali i onih koje su tek došle. Većina novih članica uči da svira na najvećem bubnju surdo. Taj instrument je velik kao i zapadni bas bubanj.

Foto: Batala Washington Facebook

“Ima nešto nevjerovatno u prizoru svih tih žena koje oko struka nose sve te bubnjeve. To je zaista osnažujuće. Mislim da osnažujemo mnoge žene koje gledaju naše nastupe”, izjavila je Džanin Sejls (Janine Sayles).

Kada su ih kao djevojčice pitali šta žele da sviraju, Elison ističe da su mogle birati između flaute i klarineta. Samo nekoliko njih je dobilo podršku kada su odlučile da sviraju bubnjeve. Čak i danas ima veoma malo profesionalnih bubnjarki. I zato kada prema vama krene velika grupa žena sa bubnjevima to je nešto što, kako kaže Elison, ne možete osporiti.

Mnoge žene privuče energija kojom je taj bend obavijen, a ponekad ih se prijavi više nego što ima dostupnih bubnjeva. Zna proći i nekoliko mjeseci da grupa ne primi nove članice.

Foto: Batala Washington Facebook

Za neke od njih “Batalá” je šansa da sviraju bubnjeve od kojih su poslije fakulteta morale da odustanu.

“Sviram bubnjeve cijeli život. Kada završite školu nemate mnogo prilika da nastavite s tim. Jedno ljeto sam svirala sa bubnjarima i trubačima. Probala sam konga bubnjeve, set bubnjeva, ali to nije bilo za mene. Nedugo nakon što sam se preselila u Vašington, čula sam za ovaj bend i pomislila da je to ono što sam tražila”, ispričala je Elen Arnold-Lozi (Ellen Arnold-Losey), koja je u grupi “Batalá Washington” od 2010. godine.

Foto: Batala Washington Facebook

Šarlot Konli (Charlotte Conley) je prvi put vidjela bend “Batalá Washington” na uličnom festivalu 2014. godine.

“Svi su plesali i sjajno se zabavljali. Osim toga, u pitanju je bila velika grupa žena. Mogli ste da osjetite energiju i drugarstvo”, izjavila je Šarlot.

Ona je odlučila da im se pridruži nekoliko mjeseci prije svog 65. rođendana. To je sama sebi poklonila za rođendan. Danas je najstarija članica benda, no godine nikad nisu bile prepreka. Bez obzira na starosnu dob svaka žena može naučiti da svira bubnjeve iako ne zna note, niti ima video obuku ili referentne materijale.

Foto: Batala Washington Facebook

“Usmena tradicija predavanja i učenja je zaista kritična. To je nešto što zaista utjelovljuje muziku i pomaže da se stvori zajedništvo”, objašnjava Elison, a njena kolegica iz benda Rosa Moreno ističe da je to u skladu sa tradicijom predavanja o muzici u Brazilu.

Svim novim članicama Elison savjetuje da se ne srame i ako misle da je nešto previše, neka idu dva koraka dalje.

Kliknite na video ispod teksta i uživajte u svirci 80 fantastičnih bubnjarki.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije