Praktična Lola

Oči u oči sa biološkim satom: Treba li zamrznuti jajne ćelije?

Koliko puta ste dosad čule da vam biološki sat otkucava i da je krajnje vrijeme da rodite dijete?

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: washingtonpost.com

Foto: shutterstock.com

Nikol Elis (Nicole Ellis) radi kao novinarka u novinama “Washington Post” i odlučila je da uz pomoć tehnologije odgodi rađanje djece sve dok ne bude spremna. Kao i sve žene, i Nikol iza sebe ima nekoliko veza i bolnih raskida.

Jedne godine je mislila da je upoznala muškarca s kojim će provesti život. Prvo su godinu dana bili prijatelji, a zatim su se počeli zabavljati. Oboje su uživali u boravku u prirodi, znali su prostrijeti ćebe na travu i razgovarati sve do zalaska sunca. Nekoliko mjeseci kasnije, došlo je i upoznavanje sa roditeljima, prvo zajedničko putovanje u inostranstvo i razgovori o braku, djeci i srećnom završetku. No, tada su stvari počele da idu nizbrdo.

“Postalo nam je jasno da nismo potpuno kompatibilni. Stalno smo se svađali, loše čitali jedno drugo i nismo uspijevali da u našoj vezi pronađemo utočište od svijeta. Da sam bila mlađa vjerovatno bih ostala s njim još nekoliko mjeseci zato što bih se plašila da napustim taj san o budućnosti. No, znala sam šta želim i zato sam otišla”, objasnila je Nikol za “Washington Post”.

Foto: Pixabay.com

Sljedećeg jutra, Nikol se probudila sa očekivanjem da će žaliti zbog raskida. No, to se nije desilo. Uprkos želji da osnuje porodicu, odlučila je da sačeka dok ne upozna pravu osobu i dok ne bude spremna. No, nije znala koliko dugo će to trajati i zato je počela da razmišlja o tome da zamrzne svoje jajne ćelije.

Kao i svi mladi ljudi, tako i Nikol dosta vremena provodi na društvenim mrežama, a pored toga je i novinarka. Svakodnevno se susreće sa pričama o zamrzavanju jajnih ćelija, sa naslovima poput “Ova direktorica je zamrzla svoje jajne ćelije kako bi joj karijera bila na prvom mjestu”, a onda bi čitala komentare kao što su: “Je li bilo vrijedno toga?” ili “Je li ovo prevara?”.

Čitala je mnogobrojne tekstove na tu temu zato što ju je zanimao proces i pitala se da li je to realna opcija za nekoga poput nje. Nije bila sigurna gdje treba da počne. Nakon raskida je shvatila da vjerovatno mnogo žena nema dovoljno informacija o zamrzavanju jajnih ćelija kako bi mogle donijeti odluku da to i urade. I upravo zbog toga je odlučila da snimi seriju video zapisa o istraživanju i putu kojim će prelaziti kako bi dobila odgovore. Nada se da će na kraju znati šta tačno treba da uradi.

“Znam osnove kao što je to da se ženama u tridesetim godinama smanjuje broj jajnih ćelija. No, zašto se to dešava i da li to važi za svaku ženu? I zašto se razgovori o našoj plodnosti formulišu u poređenju sa tim da muškarci naizgled imaju beskrajne zalihe sperme? Ubrzo sam otkrila da razlog toga može biti nešto što se naziva ‘biološki sat'”,  kaže Nikol.

Foto: Pixabay.com

Nikol je svjesna toga da mnogi ljudi i danas misle da su karijere i anatomske razlike prepreke za žene u njihovoj borbi za ravnopravnost, pod čim se podrazumijevaju i mogućnosti pronalaženja pravog partnera u željeno vrijeme i osnivanja porodice.

“U 2018. godini meni nema nikakvog smisla tvrdnja da me moja karijera ometa u tome da pronađem pravog partnera i rodim bebu. Posao u drugom gradu može biti problem, ali ako se zabavljam s nekim ko živi gdje i ja, i on vjerovatno radi tako da ćemo oboje u nekim trenucima biti nedostupni”, objasnila je Nikol.

Nikolina majka je nju rodila sa 28 godina. Razvela se kada je Nikol imala samo dvije godine i podigla ju je sama, kao samohrana majka koja je cijelo vrijeme i radila i studirala medicinu. Upravo njen slučaj pokazuje koliko su žene postale nezavisne i pune samopouzdanja i zato Nikol ne može da vjeruje da je nekima koje su u braku teško da imaju i djecu i da rade. Ona vjeruje da će u doba u kojem plate ne pokrivaju troškove života i njen budući partner moći da se osloni na nju po pitanju finansija za porodicu.

“Sama sam i nemam bebu, ne zato što me moja karijera u tome sprečava, već zato što još uvijek nisam upoznala muškarca s kojim bih htjela da imam djecu”, objasnila je Nikol.

Foto: Pixabay.com

Ipak, Nikol priznaje da joj njen biološki sat predstavlja unikatni izazov – vrijeme. Ne zavidi muškarcima zbog toga što imaju više vremena da dobiju djecu, ali je svjesna granica sa kojim će se sresti. Čak i da sutra upozna pravog muškarca, proći će dosta vremena između zabavljanja i nekoliko godina braka bez djece i ona će biti u tridesetima kada bude pokušala da zatrudni.

“Zamrzavanje jajnih ćelija bi mi moglo omogućiti veću kontrolu nad trajanjem mog reproduktivnog života. No, moram da shvatim kako funkcionišu moje tijelo i zamrzavanje jajnih ćelija, kako bih mogla da upravljam svojim reproduktivnim zdravljem”, objasnila je Nikol.

Na samom kraju, Nikol naglašava da joj nije namjera da bilo koju ženu ubijedi u to da zamrzne svoje jajne ćelije. Vjeruje da je to lična odluka i shvata da je to opcija koju mnogo žena sebi ne može da priušti. No, ono što ona želi jeste da demistifikuje ključni trenutak u kojem se nađu mnoge žene zbog svojih ljubavnih života i pritisaka sa strane.

Nikol planira da istraži sve što se tiče plodnosti, hormonskih injekcija, ultrazvuka, načina na koji ćete svoju odluku podijeliti sa porodicom i cijenu kompletnog postupka.

Kliknite na video ispod teksta i pogledajte prvu epizodu njenog istraživačkog puta.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije