Radoznala Lola

Djevojčica zamolila NASA da Pluton opet proglasi planetom

Šestogodišnja Kara Okonor (Cara O’Connor) iz Korka, u Irskoj, obožava svemir i sanja o tome da jednog dana postane astronautkinja.

Prevela: Ivana Simikić

Izvor: washingtonpost.com, thelily.com/Foto: news.mit.edu

No, dok ne dođe vrijeme da aplicira za posao u NASA, ona im je poslala pismo ukazujući na, kako je navela, jedan veliki problem. Zamolila ih je da Pluton ponovo proglase planetom.

U svom pismu, Kara je napisala da je „Pluton bačen u smeće što nikako nije u redu. Ja želim da budem astronautkinja i da posjećujem sve planete, uključujući i Pluton. Morate riješiti taj problem za mene“.

Kara Lusi Okonor / Foto: Glasheen Girls School

Kara se nada da će jednog dana i ona otkriti novu planetu i već ima spremno ime za nju – Jednorog (Unicorn). Veoma često zapitkuje učitelje zašto postoje crne rupe i da li je čovjek zaista bio na mjesecu.

„Ona ima divan um i postavlja pitanja na koja joj ja ne mogu odgovoriti. Uvijek je zanimaju stvari koje su daleko iznad njenog nivoa“, ispričala je Karina učiteljica Sara Odonovan (Sarah O’Donovan), koja joj je i pomogla da napiše pismo NASA.

Iako je ostala odluka da Pluton više nije planeta, Kari je ipak stigao odgovor od Džejmsa Grina (James Green), direktora divizije planetarne nauke u NASA.

„Slažem se s tobom da je Pluton zaista kul. Ko bi povjerovao da Pluton ima i srce? Ovo je fascinantan svijet koji se stalno mijenja. Meni nije toliko bitno što je Pluton patuljasta planeta, već to što je očaravajuće mjesto koje trebamo nastaviti da proučavamo. Nadam se da ćeš ti otkriti novu planetu i ako nastaviš dobro učiti, vjerujem da ćemo se uskoro i vidjeti u NASA“, napisao je Džejms.

Džejms Grin (James Green) iz NASA je odgovorio na Karino pismo, Foto: irishtimes.com

Ovo nije prvi put da Džejms odgovara na dječija pitanja. Svakog mjeseca on dobija pisma djece iz cijelog svijeta i na sve njih odgovora.

„Meni je to divno. Za mene je odmor da čitam takva pisma, da vidim odakle su ta djeca i da provedem vrijeme odgovarajući na njihova pitanja“, izjavio je Džejms.

Karli Hauet (Carly Howett), naučnica iz Kolorada koja je uključena u NASA misiju istraživanja Plutona, je pročitala priču o malenoj Kari u irskom astronomskom magazinu i odlučila je da joj se takođe javi.

„To sam mogla biti i ja u njenim godinama, da sam pokušala da dođem do nekoga i da nisam mnogo očekivala. Važno je da se taj njen san i iskra ne ugase. Nadam se da će ova priča pokazati svima da naučnici ne moraju biti nedostupni, da su i oni ljudi. Ako imate pitanje, možete ga postaviti onome kome treba. Tako radoznalost počinje“, objasnila je Karli.

Karli Hauet (Carly Howett), naučnica iz Kolorada je takođe odgovorila malenoj Kari, Foto: irishtimes.com

Pluton je nekada bio jedna od devet planeta u sunčevom sistemu, ali je Međunarodna astronomska unija 2006. godine promijenila njegov status u patuljastu planetu. Malena Kara nije jedina koja želi da se stvari vrate na staro. Godine 2017, grupa NASA naučnika je predložila da se proširi definicija planete. Njihov prijedlog je bio da se okrugli objekti u svemiru manji od zvijezda smatraju planetama.

Kompletno Karino pismo možete pročitati na slici ispod ovog teksta.

Foto: washingtonpost.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije