Hrabra Lola

Seksualno uznemiravanje u Holivudu je češće nego što mislite

Iako se čini glamurozan i predivan, šou biznis, nažalost, ima i svojih mračnih strana.

Prevela: Ana Tomić

Izvor: hollywoodreporter.com

Foto: usatoday.com

Upravo to pokazuje i novo istraživanje. Naime, 94% žena u šou biznisu je u svojoj karijeri doživjelo neki oblik seksualnog uznemiravanja ili napada.

Najčešći incidenti u Holivudu bili su vezani za neželjene seksualne komentare, šale ili geste usmjerene na žene ili o njima. Čak 87% ispitanica je potvrdilo da su se suočavale s takvim komentarima.

Kada su u pitanju neželjeni komentari, 75% žena je prijavilo da su ih doživjele ili da su vidjele kako su upućeni njihovim koleginicama. Pored toga, 69% žena je otkrilo da su ih dirali na neprimjeren način, 65% je vidjelo kako su njihove koleginice napredovale zbog seksualnih veza sa šefovima, a 64% njih je imalo ponude za seksualnu aktivnost na radnom mjestu.

Istovremeno, 39% žena je prijavilo da su im se pokazivale seksualne fotografije koje nisu htjele da vide, 29% njih je otkrilo da se neko skinuo pred njima, 21% je bilo primorano na seksualni čin, a 10% je dobilo naređenje da se pojave gole bez prethodnog upozorenja na audicijama.

Ovo istraživanje je objavljeno u novinama “USA Today”, a na njemu su radili novinari, neprofitne organizacije “Creative Coalition” i “Women in Film” i Nacionalni Centar za istraživanje seksualnog nasilja. U njemu su učestvovale 843 žene iz šou biznisa, a sve one su članice pomenutih neprofitnih organizacija. Iz novina “USA Today” naglašavaju da ovo istraživanje nije naučno reprezentativno za cijelu industriju, a kamoli za žene koje rade u drugim oblastima.

Foto: usatoday.com

Samo jedna od četiri žene je prijavila navodno neprimjereno ponašanje, a stope prijavljivanja koje su se kretale od 20 do 27% nisu se mnogo razlikovale u zavisnosti od oblika seksualnog uznemiravanja. Kada je u pitanju prijava seksualno neprihvatljiog ponašanja, samo 28% žena je prijavilo da im se poslovna situacija popravila nakon otkrivanja. U 32% slučaja osoba koja je navodno uznemiravala druge morala je ići na razgovor sa nadređenima, a nijedan slučaj nije bio krivično gonjen. Istovremeno, 24% žena je priznalo da su dale otkaz zbog uznemiravanja.

U ovom istraživanju se vidi i kako godine i radno iskustvo utiču na incidente uznemiravanja. Žene mlađe od 30 godina su znatno više prijavljivale uznemiravanje ili napad nego njihove starije koleginice. U to se ubrajaju prisustva sastancima u hotelskoj sobi ili traženje seksa u zamjenu za unapređenje.

Prema istraživanju, navodni počinitelji su bili stariji i u većini slučajeva moćniji muškarci. U 29% slučajeva oni su bili na vodećim pozicijama u industriji (režiseri, agenti i producenti), 24% su bili vršnjaci ili kolege, a 20% supervizori ili viši menadžeri.

“Jednostavno, istraživanje je otvorilo prozor koji se više ne može zatvoriti. Od kancelarije do spavaonice i svakodnevnog života, seksualno uznemiravanje, napad i silovanje su epidemija. Stiglo je vrijeme za promjene. Sa svakom osobom koja progovori druga će biti ohrabrena da i ona ispriča svoju priču. Druga osoba proziva uznemiravanje. Druga osoba postaje saveznik u borbi protiv napada. Svi mi moramo nastaviti da govorimo i da tražimo promjenu. Moramo zadržati momentum ovog značajnog pokreta”, izjavila je Robin Brank (Robin Bronk), izvršna direktorica neprofitne organizacije “Creative Coalition”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije