Hrabra LolaNaslovna vijest

Kako je Frensis Mekdormand dobila “Oskara” u kategoriji ljudskosti

Ovogodišnja dodjela “Oskara” (“Oscar”) ostaće, između ostalog, upamćena i po strastvenom govoru glumice Frensis Mekdormand (Frances McDormand).

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: The Lily

Foto: Craig Sjodin / ABC

Frensis je dobila “Oskara” za najbolju glumicu zahvaljujući glavnoj ulozi u filmu “Tri bilborda izvan Ebinga, u Misuriju” (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) i to je vjerovatno tek rijetke iznenadilo. Kući je odnijela skoro sve druge, prethodne nagrade za ulogu Mildred Hejz (Mildred Hayes), žene čiji bijes zbog neriješenog slučaja silovanja i ubistva njene kćerke stvara domino efekat nasilja i uništenja u malom američkom gradu.

“Jedva dišem, ako padnem, podignite me, jer i te kako imam šta da vam kažem”, počela je svoj govor Frensis, koji je završila pozivom za povećanje raznolikosti u Holivudu.

“Večeras ću s vama razmijeniti dvije riječi: inclusion rider”, izjavila je Frensis.

“Inclusion rider” je klauzula za koju glumci mogu da insistiraju da bude uključena u njihov ugovor kako bi obezbjedili rodnu i rasnu jednakost glumaca i ekipe u filmu na kojem rade. Taj termin je predstavila Stejsi Smit (Stacy Smith), osnivačica i direktorica Inicijative za inkluziju Annenberg. Nakon što je pregledala podatke o raznolikosti u Holivudu, ona je predložila mogućnost da ” inclusion rider” postane dio rješenja.

Nakon što je kao gorući problem Holivuda istakla položaj žena, Frensis je pozvala sve svoje koleginice, žene nominovane za nagradu u svim kategorijama, da ustanu i podrže jedna drugu i ujedno stanu i u ime svih drugih žena u ovom biznisu koje decenijama unazad moraju da se bore sa apsolutnom dominacijom muškaraca.

“Ustani, Meril, ako ti ustaneš, krenuće i ostale za tobom”, obratila im se strastvena Frensis, nakon čega su žene, predvođene glumicom Meril Strip (Meryl Streep), koja nije mogla da sakrije suze, počele da ustaju.

“Dame i gospodo, pogledajte oko sebe. Svi mi imamo priče da ispričamo i projekte koje trebamo finansirati. Ne pričajte o tome s nama večeras na zabavi, već nas pozovite u vašu kancelariju za nekoliko dana ili vi dođite u našu, kako god vam više odgovara, i mi ćemo vam reći sve o njima”, rekla je Frensis.

Frensis Mekdormand u filmu “Tri bilborda izvan Ebinga, u Misuriju” / Fox Searchlight Pictures

Tradicionalno, “Oskara” za najbolju glumicu predstavlja prošlogodišnji dobitnik nagrade za najboljeg glumca. Umjesto njega, ove godine su pobjednicu proglasile Dženifer Lorens (Jennifer Lawrence) i Džodi Foster (Jodie Foster).

Kejsi Aflek (Casey Affleck), koji je prošle godine dobio zlatni kipić za film “Mančester pored mora”, u januaru je odlučio da neće biti prezenter na dodjeli “Oskara”. Njegova pobjeda je izazvala kontroverzu zato što su ga 2010. godine producentkinja i kinematografkinja filma “Još sam tu” optužile za seksualno uznemiravanje. Kejsi je odbacio te navode i tužbe su na kraju riješene van suda.

Frensis je “Zlatni kipić” osvojila i 1997. godine, za film “Fargo”, a do sada je nominovana ukupno pet puta.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije