Praktična Lola

8 knjiga umesto karanfila za Osmi mart

Ili uz karanfil, što da ne.

Redakcija

Izvor: Katarina Kostić / prerazmisljavanje.org

“Moja genijalna prijateljica”, Elena Ferante

Elena Ferante je pseudonim. Pretpostavlja se da je rođena 1943. godine i da je žensko, zna se da je potpisala nekoliko izvrsnih romana.

“Moja genijalna prijateljica” (2011) prva je knjiga iz popularne i naširoko obožavane “Napuljske tetralogije”, koja prati živote dveju prijateljica, kroz odrastanje i preobražaj i njih i društva čiji su deo. Pisana lepljivo i razorno, jedna je od priča koje će žene generacijama prepoznavati u svojoj.

Ne osećam nostalgiju prema našem detinjstvu, prepuno je nasilja. Svašta nam se događalo, u kući i napolju, svakoga dana, ali ne sećam se da sam ikada pomislila da je posebno ružan život koji nam je podaren. Život je bio takav i gotovo, rasle smo s obavezom da ga otežamo drugima pre nego što ga drugi otežaju nama.

Izdavač: Booka

“Stakleno zvono”, Silvija Plat

Silvija Plat (1932—1963) pesnikinja je i prozaistkinja sa životom koji i dalje zasenjuje njeno književno delo. Trebalo bi da bude poznata po uticaju na ispovednu poeziju, i ja se neću baviti ‘usudom’ (imate o tome svašta svuda, istražujte).

Roman „Stakleno zvono” (1963) jedini je roman ove značajne pesnikinje. Prvobitno objavljen pod pseudonimom, predstavlja ličnu priču o nesnađenosti u svetu, o teretu očekivanja, teretu vremena, teretu depresije koja je dan-danas tabu.

Ovaj hotel – Amazonka – bio je samo za žene, a to su većinom bile devojke mojih godina, s bogatim roditeljima koji su želeli da budu sigurni da njihove kćeri žive tamo gde muškarci ne mogu do njih da dopru i obmanu ih; a sve su pohađale otmene škole za sekretarice kao što je škola Keti Gibs, gde su na časovima morale da nose šešire, čarape i rukavice, ili su upravo završile škole kao što je škola Keti Gibs i bile sekretarice direktora i nadobudnih mladih poslovnih ljudi i naprosto su visile u Njujorku, čekajući da se udaju za nekog čoveka od karijere.

Izdavač: Laguna

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije