Radoznala Lola

Koji je uopšte smisao ženskog metroa, naročito ako ga koriste i muškarci?

U Gvanžou, jednom od najvećih gradova u Kini, muškarci ne odustaju od vožnje metroom koji je predodređen samo za žene.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: nytimes.com

Foto: Giulia Marchi / New York Times

Mnoge putnice su se brinule da će ih neko nepristojno dodirivati ili uznemiravati i zato je Vlada Gvanžoa odlučila da rezerviše vagone samo za žene. No, bez obzira na to, muškarci i dalje ulaze i voze se zajedno sa ženama.

“Muškarci nemaju obzira. Nekada su ovdje bili radnici koji su ih pokušali podsjetiti na to da se ovim metroom voze samo žene. No, bez obzira na to, svi ti muškarci su željeli da uđu. Zaista su necivilizovani”, izjavila je Lu Lili za “New York Times”.

Ženski metro bi trebao raditi samo radnim danima i tokom jutarnje i večernje špice u saobraćaju. Na njegovim vratima rozim kineskim karakterima piše “ženska vozila” i ona su ukrašena cvjetnim ilustracijama.

Foto: Giulia Marchi / nytimes.com

Je Zićan (Ye Zichan), direktor odjela za publicitet metroa u Gvanžou, naglašava da ta vozila nose oznaku “za žene”, ali ne i “samo za žene”. On je naveo da nema pravne osnove na osnovu koje bi se putnici silom razdvojili.

Godine 2015. državne novine “China Youth Daily” su uradile anketu među putnicama metroa. Više od pola njih je izjavilo da su doživjele da ih muškarci nepristojno dodiruju u gradskom prevozu u Kini. Jedna od njih je i Džejn Čao (Jane Zhao), koja je izjavila da ju je u metrou neki muškarac uhvatio za grudi.

“Kad je gužva, ne znate ko je to uradio i teško vam je da bilo koga prozovete. Ne usuđujete se da napravite scenu u metrou”, izjavila je Džejn i dodala da je čula slične priče i od svojih koleginica.

Foto: Giulia Marchi / nytimes.com

Kako bi podigle svijest o problemu seksualnog uznemiravanja u gradskom prevozu, grupa mladih feministkinja u Gvanžou je 2017. godine od javnosti prikupila više od 6.000 dolara za reklamnu kampanju. Šao Mejli (Xiao Meili), jedna od osnivačica tog kolektiva, navodi da su vlasti sve to blokirale uz objašnjenje da bi se tako samo napravila “panika u javnosti”. Prema njenim riječima, vlasti su im poslije objasnile da samo vladine organizacije mogu finansirati oglase od javnog interesa. Šao smatra da je koncept metroa samo za žene “zaista glup”.

“Iako djeluje kao da ženski metro treba da zaštiti žene, one ustvari moraju ostati na jednom mjestu kako bi izbjegle seksualno uznemiravanje”, izjavila je Šao.

Foto: Giulia Marchi / nytimes.com

Tu je još i pitanje gužve. Prema podacima sa WEB stranice Metrobits, metro sistem u Gvanžou je četvrti najprometniji na svijetu, odmah poslije Šangaja, Pekinga i Londona. Jedan zvaničnik gradskog metroa navodi da se dnevno podzemnom željeznicom obavi oko osam miliona putovanja, a tokom špice se u prosječnom vagonu nađe oko 310 putnika.

Foto: Giulia Marchi / nytimes.com

Iscrpljeni radnici podzemne željeznice, koji na sebi imaju crvene prsluke sa oznakom “volonteri”, objašnjavaju da su, ubrzo nakon što su ženski vagoni pušteni u saobraćaj, bezuspješno pokušali da odvrate muškarce da ulaze. S druge strane, mnogi muškarci su izjavili da su podržali ovu ideju i da su se greškom našli u ženskom vagonu.

“Muškarci bi trebalo da pokažu da brinu o ženama. Na kraju krajeva, ženska tijela su slabija od muških”, izjavio je Čang Hjui (Jiang Hui), jedan od putnika.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije