Praktična Lola

Bodyweight trening: Vježbe za koje vam treba samo vlastito tijelo

Ako se rekreativno bavite sportom, odlazite u teretanu ili idete na fitnes, da bi vaš trening bio učinkovit minimalan broj treninga u toku sedmice je tri puta.

Piše: Aleksandra Kecman

Foto: Privatha arhiva

Pored maksimalnog angažovanja na treningu jednako važan je i redovan odlazak na trening. Dosta njih u toku sedmice ne može da ispoštuje ni minimalan broj treninga zbog drugih obaveza, privatnih ili poslovnih.

Kako ne biste poremetili kontinuitet u treningu i kako biste imali rezultate treninga, odradite trening kod kuće svaki put kada ste spriječeni da odete u teretanu. Ako vam obaveze nisu izgovor, sigurno ćete pronaći pola sata vremena za bodyweight trening.

Bodyweight trening je, kako samo ime kaže, onaj koji se izvodi sa svojim vlastitim tijelom. Jedini rekvizit je težina vlastitog tijela. Vježbe sa vlastitim tijelom možete izvoditi bilo gdje, tako i kod kuće. Bodyweight trening mogu raditi svi, od početnika do vrhunskih sportista i jednako je prikladan za oba pola.

Kao što sam rekla, sve što vam je potrebno je volja, pola sata vremena i malo prostora.

Pogledajte 8 bodyweight vježbi kojima ćete potrošiti dosta kalorija i ciljano djelovati na mišićne grupe.

Vježbe izvodite u skladu sa svojim funkcionalno-motoričkim sposobnostima. Vježbe su visokointenzivne , stoga ako ste početnik obavezno se posavjetujte sa trenerom prije treninga. Svaka vježba zahtjeva određeni nivo treniranosti, kao i pravilno izvođenje vježbi kako ne bi došlo do povrede. Prilikom izvođenja vježbi potrebno je uvijek voditi računa o težištu tijela i stalnoj kontroli pokreta.

Obavezno je zagrijavanje prije ovog treninga, lagano trčanje, skokovi, poskoci, vježbe oblikovanja.

Vježbe izvodite jednu za drugom u trajanju od 20 do 40 sekundi sa pauzom od 10 do 15 sec između vježbi. Odradite 3 kruga.

Za kratko vrijeme odradite intenzivan i učinkovit trening!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije