Hrabra Lola

Jedna “vila sa grudnjacima” pomaže siromašnim ženama

Nakon što je prije tri godine izgubila mnogo kilograma, Dejni Merlou (Dana Marlowe) je ostalo mnogo grudnjaka koji joj više nisu odgovarali. Nije željela da ih baci već je odlučila da ih donira ženama kojima zaista trebaju.

Prevela: Ivana Simikić

Izvor: parade.com

Foto: I Support the Girls Facebook

No, kada je počela da traži mjesto gdje bi ih mogla donirati, otkrila je da se donji veš obično previdi i rijetko kad se donira u utočišta ili second – hand prodavnice, zbog čega mnoge žene ostaju bez ovih neophodnih odjevnih predmeta.

Tada je Dejna zamolila prijateljice na Facebooku da joj pošalju svoje stare i dobro očuvane grudnjake kako bi ih donirala u svojoj zajednici u Vašingtonu. Uskoro su na njenu adresu počele da pristižu donacije iz cijele Amerike, pa čak i iz inostranstva!

Foto: I Support the Girls Facebook

“Pošiljke su stizale iz studija za jogu, škola, kafića, crkvi i bolnica. Grudnjake su slale žene koje su preživjele rak dojke i radile mastektomiju, muškarci čije su supruge preminule, kćerke čije majke više nisu žive i tako dalje”, objasnila je Dejna za čsopis “Parade”.

Radnici u pošti u Dejninom gradu su je prozvali “vila sa grudnjacima”, zbog ogromnog broja paketa sa donacijama iz cijelog svijeta. Ono što je počelo kao ideja, Dejna je pretvorila u organizaciju “Podržavam djevojke” (“I Support The Girls”) koja pomaže ženama sa malim prihodima u Americi i inostranstvu.

Foto: I Support the Girls Facebook

Ova majka dvojice dječaka je stvorila pravi pokret, zauzela se za žene kojima su grudnjaci zaista potrebni, kao i za prava sviju njih na osnovne potrepštine.

Njena organizacija je od osnivanja donirala više od milion higijenskih proizvoda namijenjenih ženama, kao i 300.000 grudnjaka. Sve to je otišlo na adrese 300 dobrotvornih organizacija u cijelom svijetu.

Foto: I Support the Girls Facebook

Danas  “Podržavam djevojke” ima više od 50 filijala u cijelom svijetu, od Meksika do Pakistana, a partner je i sa svjetskim brendovima kao što su kompanija Coca-Cola, Spotify, Victoria’s Secret i Procter & Gamble.

No, ova neprofitna organizacija ne pomaže samo ženama bez krova nad glavom i sa malim prihodima, već šalje pakete ovih “zaboravljenih odjevnih predmeta” u dobrotvorne organizacije u mjestima koje su pogodile prirodne katastrofe kako bi se podijelili ženama koje su ostale bez ičega.

Ukoliko i vi želite da donirate svoje stare i očuvane grudnjake i higijenske proizvode za žene, posjetite WEB stranicu organizacije “Podržavam djevojke””.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije