Hrabra LolaNaslovna vijest

15 fantastičnih žena čiji su životi inspirisali fantastične filmove

Istorija je upamtila žene čiji su životi bili toliko inspirativni da su i filmovi o njima prosto morali da budu remek-djela.

Redakcija

Izvor: Sonja Savić - Bosonoga.com

Foto: Venice Film Festival

Istini za volju, postoje i mnoge druge velike žene o kojima su snimani filmovi, ali djelo sedme umjetnosti ne uspije baš svaki put da na dovoljno dobar način prikaže djela učinjena za vrijeme nečijeg života.

Online magazin Bosonoga izdvojio je 15 filmova koji su (približno) veliki koliko i žene o kojima govore.

Konkurencija je bila jaka i bilo je teško oduprijeti se želji da se uvrste sve fenomenalne žene koje su kroz istoriju bile na čelu nekih velikih svjetskih sila, ali se ipak potkrala poneka kraljica (sasvim zasluženo).

Lista je stala na broju 15, ali se moraju pomenuti i filmovi poput “Željezne dame” (“The Iron Lady”), biografske drame o životu Margaret Tačer (Margaret Thatcher), “Opasan metod” (“A Dangerous Method”) u kojem je opisan uticaj Sabine Špilrajn (Sabina Spielrein) na radove psihologa Karla Junga (Carl Jung) i Sigmunda Frojda (Sigmund Freud), zatim “Mariju Antoanetu” (Marie Antoinette”) o francuskoj aristokratkinji, “Evitu” koji prikazuje život pjevačice Eve Peron (Eva Perón), “Veroniku Gerin” (“Veronica Guerin”) o životu istoimene irske novinarke, kao i komediju “Viski Tango Fokstrot” (“Whiskey Tango Foxtrot”), baziranu na memoarima Kim Barker, te fenomenalni “Život u ružičastom” (“La Vie En Rose”), biografski mjuzikl o životu francuske pjevačice Edit Pjaf (Édith Piaf).

Pa i pored svih ovih posebnih pomena i mjesta na listi, sigurni smo da su izostavljene neke fantastične žene i filmovi inspirisani njihovim životima, ali slijedi 15 odabranih.


Erin Brokovič (Erin Brockovich)

Radi se o istoimenom filmu iz 2000. godine u kojem glavnu ulogu tumači Džulija Roberts (Julia Roberts). Džulija je igrajući Erin osvojila mnoge nagrade, uključujući BAFTA-u i Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu.

Stvarna Erin rođena je 1960. godine i zaslužila je da se o njoj snimi film kada je odlučila da tuži veliku kompaniju u Kaliforniji. Sa veoma malo pravnog znanja, uspjela je da dobije parnicu i dokaže da je kompanija Pacific Gas and Electric odgovorna za kontaminaciju vode za piće heksavalentnim hromom u gradu Hinkli.

Za režiju je bio zadužen Stiven Soderberg (Steven Soderbergh).


Jovanka Orleanka (Jeanne d`Arc)

Jovanka Orleanka je kultna istorijska ličnost i njen život je inspirisao nekoliko filmova. Onaj koji mi preporučujemo je “Stradanje Jovanke Orleanke” (“La Passion de Jeanne d’Arc”) iz 1928. godine, za čiju je režiju bio zadužen Karl Teodor Drajer (Carl Theodor Dreyer). Ulogu Jovanke je igrala Rene Falkoneti (Renée Jeanne Falconetti).

Orleanka se smatra heroinom Francuske zbog svog udjela u lankaserskoj fazi Stogodišnjeg rata. Dobila je na značaju nakon što je opsada Orleana prekinuta samo devet dana nakon njenog dolaska. Ova i nekoliko dodatnih odlučnih pobjeda omogućilo je krunisanje Šarla VII (Charles VII) u Remsu. Taj dugo očekivani događaj je podigao francuski moral i popločao put za krajnju francusku pobjedu.


Kraljica Elizabeta II (Elizabeth Alexandra Mary)

Još jedan veoma uspješan film koji je nominovan za i osvojio nekoliko prestižnih nagrada, a Helen Miren (Helen Mirren) donio BAFTA-u i Oskara.

Ostvarenje u kojem je glavni lik najpoznatija monarhinja našeg doba. Preslatka bakica, vrhovni poglavar Ujedinjenog Kraljevstva, poglavar Crkve Engleske i modna ikona. Elizabeta je rođena 1926, a krunisana je 1953. godine. Prije nekoliko godina (2015. godine) je postala britanski monarh koji je najduže vladao, kao i ženski monarh koji je najduže vladao, čime je prestigla kraljicu Viktoriju.

Sam film prikazuje događaje koji su usljedili nakon tragične smrti princeze Dijane (Diana Frances Spencer).

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije