Hrabra LolaNaslovna vijest

15 fantastičnih žena čiji su životi inspirisali fantastične filmove

Istorija je upamtila žene čiji su životi bili toliko inspirativni da su i filmovi o njima prosto morali da budu remek-djela.

Redakcija

Izvor: Sonja Savić - Bosonoga.com

Foto: Venice Film Festival


Frida Kalo ( Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón)

Film jednostavnog imena “Frida” nastao je 2002. godine i režirala ga je Džuli Tejmor (Julie Taymor). Glavnu ulogu igra Salma Hajek (Salma Hayek), za šta je nominovana za Oskara, dok je samo djelo dobilo ukupno šest nominacija.

Film priča o životu poznate meksičke umjetnice, koja se umjetnosti okrenula nakon ozbiljne saobraćajne nesreće sa trajnim posljedicama. Frida je razvila svoj lični stil, baziran na motivima meksičke folk kulture. Do kasnih sedamdesetih je bila poznata kao supruga muraliste Dijega Rivere (Diego Rivera), ali kada su istoričari umjetnosti otkrili njen rad, postala je značajno ime u umjetnosti.


Šeril Strejd (Cheryl Strayed)

Ime Šeril nije toliko poznato, ali je poznat film “Divljina” (“Wild”), baziran na njenim memoarima. U ovom ostvarenju iz 2014. godine, glavnu ulogu je igrala Ris Viterspun (Reese Witherspoon), a radi se o još jednoj Oskarom nagrađenoj ulozi.

Šeril je američka spisateljica, novelistkinja i autorka memoara, nagrađena mnogim nagradama za svoje bestselere. U njenim memoarima, koji su kasnije adaptirani u film, dokumentovala je svoj više od 1.000 kilometara dug put pješke na stazi Pacific Crest.


Ana Frank (Annelies Marie “Anne” Frank)

Život Ane Frank je dokumentovan u njenom dnevniku, a taj dnevnik je adaptiran za televiziju i film nekoliko puta. Film koji preporučujemo zove se “Dnevnik Ane Frank” (“The Diary of Anne Frank”) i objavljen je 1959. godine, dok je naredne 1960. osvojio tri Oskara.

Ana Frank je postala simbol žrtava Holokausta nakon smrti, kada je njen otac (jedini preživjeli iz njihove porodice) objavio njen dnevnik, koji je ostao sačuvan. U dnevniku, ona je dokumentovala svoj život u periodu od 1942. do 1944. godine. Radi se o jednoj od najpoznatijih knjiga u svijetu, a ujedno i jednom od najpoznatijih filmova.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije