Hrabra LolaNaslovna vijest

15 fantastičnih žena čiji su životi inspirisali fantastične filmove

Istorija je upamtila žene čiji su životi bili toliko inspirativni da su i filmovi o njima prosto morali da budu remek-djela.

Redakcija

Izvor: Sonja Savić - Bosonoga.com

Foto: Venice Film Festival


Dajdo (Dido Elizabeth Belle)

Film koji je prikazao život Dajdo nosi naziv “Bel” (“Belle”) i objavljen je 2013. godine. Još jedna zanimljivost u vezi sa njim jeste da ga je režirala Ama Asante (Amma Asante), žena afričkog porijekla.

Sigurno se pitate ko je bila Dajdo? Dajdo Elizabet je bila prva tamnoputa aristokratkinja. Ona je rođena u ropstvu, kao nezakonita kćerka sera Džona Lindzija (John Lindsey). Nakon što je stekao neko bogatstvo i unapređenje u admirala, poveo je Dajdo sa sobom u Englesku i povjerio je na čuvanje svom ujaku Vilijemu Mareju (William Murray), grofu od Mansfilda.

Iako Dajdo nije uživala u svim privilegijama aristokratskog života, njen položaj nije dovođen u pitanje. Osim njenog statusa, vjeruje se da je Dajdo glavni razlog zašto je Grof Marej 1772. godine donio presudu koja se smatra zvaničnim krajem ropstva u Velikoj Britaniji.


Koko Šanel (Gabrielle Bonheur “Coco” Chanel)

Ostvarenje imena “Koko prije Šanel” (“Coco avant Chanel“) objavljeno je 2009. godine. Radi se o francuskom filmu u kojem glavnu ulogu tumači poznata glumica Odri Totu (Audrey Tautou).

Koko Šanel je bila francuska modna dizajnerka koja je osnovala brend Šanel (Chanel). Proglašena je od strane TIME magazina jednom od najuticajnijih osoba 20. vijeka, a osim odjeće, dizajnirala je torbe, nakit i parfene. Njen parfem Šanel broj 5 (Chanel No. 5) je kultni proizvod koji se i danas prodaje.


Džeki Kenedi (Jacqueline Lee “Jackie” Kennedy Onassis)

Biografska drama iz 2016. godine u kojoj ulogu Džeki Kenedi tumači fantastična Natali Portman (Natalie Portman). Film prati život Džeki nakon atentata na njenog muža Džona Kenedija (John F. Kennedy).

Osim što je bila prva dama, Džeki je zapamćena po svom stilu, eleganciji i doprinosu umjetnosti i kulturi tokom mandata njenog supruga. Posljednje dvije decenije života bila je urednica književnih izdanja, a i danas spada u osobe iz 20. vijeka koje izazivaju najviše divljenja.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije