Hrabra LolaNaslovna vijest

15 fantastičnih žena čiji su životi inspirisali fantastične filmove

Istorija je upamtila žene čiji su životi bili toliko inspirativni da su i filmovi o njima prosto morali da budu remek-djela.

Redakcija

Izvor: Sonja Savić - Bosonoga.com

Foto: Venice Film Festival


Kleopatra (Cleopatra VII Philopator)

Ovog puta radi se o filmu koji je objavljen 1963. godine i prati pokušaje mlade kraljice Kleopatre VII da se odupre imperijalnim ambicijama Rima. Kraljicu igra Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor), a sam film je u tom trenutku bio ostvarenje sa najvećim budžetom.

Kleopatra Filopator bila je kraljica helenističkog Egipta iz dinastije Ptolemejida. Kraljevstvo je naslijedila sa 18 godina nakon smrti oca i važi za posljednjeg aktivnog vladaoca svoje dinastije.


Hipatija

Naziv filma o Hipatiji je “Agora” i radi se o špansko-engleskoj koprodukciji u kojoj glavnu ulogu tumači Rejčel Vajs (Rachel Weisz), dok je za režiju bio zadužen Alehandro Amenabar (Alejandro Amenábar).

Hipatija iz Aleksandrije je bila grčka naučnica i prva istorijski poznata žena koja se bavila matematikom, astronomijom i filozofijom. O njenom životu se ne zna mnogo, jer su stari izvještaji često nejasni i kontradiktorni, te su jasni samo povodom njene nasilne smrti.


Dajan Fosi (Dian Fossey)

“Gorile u magli” (“Gorillas in the Mist”) je američka drama iz 1988. godine, nominovana za nekoliko Oskara, u kojoj glavnu ulogu nosi Sigurni Viver (Sigourney Weaver). Film dokumentuje život Dajan Fosi, posvećen izučavanju primata.

Dajan je bila zoolog i zaštitnica planinskih gorila. Zahvaljujući njenom strpljivom i brižnom odnosu prema gorilama, ove životinje sa planine Birunga navikle su se na njeno prisustvo, zbog čega je došla u priliku da prikuplja detaljne podatke o njihovim navikama i strukturi zajednice.

Pročitaj još

Od iste osobe
Najnovije