Hrabra LolaNaslovna vijest

15 fantastičnih žena čiji su životi inspirisali fantastične filmove

Istorija je upamtila žene čiji su životi bili toliko inspirativni da su i filmovi o njima prosto morali da budu remek-djela.

Redakcija

Izvor: Sonja Savić - Bosonoga.com

Foto: Venice Film Festival


 Elizabeta I Tjudor (Elizabeth I Tudor)

“Elizabeta: Zlatno doba” (Elizabeth: The Golden Age”) je naziv ostvarenja iz 2007. godine u kom je ekranizovan drugi dio vladavine kraljice Elizabete I. Iako je scenario većinski fikcija, sama Elizabeta, koju igra Kejt Blanšet (Cate Blanchett), bila je i te kako stvarna.

Elizabeta je bila kraljica Engleske i Irske u doba velikih vjerskih previranja i posljednji je vladar iz dinastije Tjudor. Za vrijeme njene vladavine došlo je do porasta engleske moći i uticaja u svijetu, sa porastom ekonomske moći, cvjetanjem nauke, filozofije i kulture. U to doba započela je i kolonizacija Sjeverne Amerike.


Ketrin Džonson (Katherine Coleman Goble Johnson), Doroti Džonson (Dorothy Johnson Vaughan) i  Meri Džekson (Mary Winston Jackson)

Razlog zašto se ovdje nalaze tri žene jeste taj što su se našle u istom filmu. Radi se o ostvarenju “Nevidljivi faktori” (“Hidden Figures”) iz 2016. godine, koje je bazirano na knjizi istog imena. Ove tri matematičarke u filmu igraju Taraži Henson (Taraji P. Henson), Oktavija Spenser (Octavia Spencer) i Žanel Mone (Janelle Monáe).

Ukoliko niste veliki poznavalac matematike i astronomije teško je objasniti značaj ovih fenomenalnih žena u pomenutim poljima, ali razumijevanju doprinosi saznanje da su sarađivale sa agencijom NASA i odigrale veliku ulogu u američkom svemirskom programu.


Sufražetkinje

Za sam kraj liste smo opet stavili grupu žena, ovaj put one koje su imale direktan uticaj na prava žena da glasaju u Ujedinjenom Kraljevstvu. U pitanju je film “Sufražetkinje” (“Suffragette”), koji je režirala Sara Gavron (Sarah Gavron), a glavne uloge tumače Keri Maligen (Carey Mulligan) i Helena Bonam Karter (Helena Bonham Carter”).

Film je baziran na sufražetskom pokretu u Velikoj Britaniji, jer su njihove sufražetkinje izazvale veliku pažnju, ali i kontroverze, koristeći metode direktne akcije kao što su vezivanje za pruge, podmetanje vatre u poštanske sandučiće, razbijanje prozora, a ponekad i postavljanje manjih bombi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije