Praktična Lola

Imamo dvoje djece, al moja žena ima troje

Sredovječni muškarac u šali govori svojim kolegama: “Volim biti tata, imam dvoje divne djece… ali moja žena ima troje!”

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: healthy-holistic-living.com

Foto: pixabay.com

Muškarci se na te riječi mogu nasmijati i dozvoliti da se razgovor nastavi, ali istina je da se mnoge žene danas osjećaju kao da su roditelji svojim partnerima umjesto da se oslanjaju na njihovu podršku u porodičnom životom.

Mnoge majke obavljaju uloge glavnog kuvara, šofera, nastavnika, medicinske sestre, sobarice, koordinatora posebnih događaja i policajca. Zbog toga se često osjećaju kao da im ponestaje snage, naročito ako pored toga i rade.

Foto: Pexels.com

Nije to zbog djece, već zbog muža!

Nažalost, koliko god majčinstvo bilo zahtjevno mnogim ženama, muževi su ti koji još više mogu da utiču na nivoe njihovog stresa. Novine „Today“ su uradile anketu u kojoj je učestvovalo 7.000 mama. Tim istraživanjem utvrđeno je da prosječna majka procjenjuje nivo svog stresa 8.5 od 10, a 46% žena je izjavilo da im njihovi muževi stvaraju više stresa nego djeca!

Istraživači su sumirali sljedeće:

  • Majke se najviše nerviraju zbog toga što nemaju dovoljno vremena tokom dana da urade sve što je potrebno
  • Tri od četiri majke sa partnerima kažu da one obavljaju većinu roditeljskih i kućanskih poslova
  • Jedna od pet majki ističu da je glavni izvor njenog stresa tokom dana u tome što nema dovoljno pomoći od svog muža

Foto: Pixabay.com

Pored toga, istraživači sa Univerziteta u Padovi su otkrili da smrt partnera drugačije utiče na žene i muškarce. Kad muževi izgube suprugu, njihovo zdravlje se pogoršava. Sa druge strane, kada žene ostanu bez muževa, one zaista postaju zdravije i bolje se nose sa stresom i depresijom. Istraživači smatraju da je to zato što se muškarci više oslanjaju na svoje partnerke nego one na njih.

Muževi mogu više ići naprijed

Ovdje se radi o više stvari. Sa jedne strane, majke očekuju jednaku podršku od svojih partnera u brizi oko njihovih porodica – stvari kao što su organizovanje dječijih okupljanja, pregleda kod doktora i rada na domaćim zadacima. No, čak i u porodicama u kojim oba roditelja rade puno radno vrijeme najčešće su žene te koje obavljaju te poslove.  

Kako da to popravite: Ukoliko ste primjetile da vi i vaš partner nemate istu količinu odgovornosti u domu, razgovarajte s njim o tome! Može vam pomoći i to da zajedno napravite spisak svih malih stvari koje se tokom sedmice moraju uraditi i vidite kako možete pravednije podijeliti zaduženja. Pokušajte napraviti zajednički kalendar kojem oboje lako možete pristupiti preko telefona i računara. Na taj način nijedno od vas neće morati da brine da li će se sjetiti važnih datuma ili ne.

Foto: Pixabay.com

Žene se mogu više povući

Ova priča ima dvije strane. Možda vam zvuči lako da okrivite svog partnera zato što ne preuzima više odgovornosti što se tiče kuće, no često oni zaista žele biti što je moguće bolji očevi i muževi. Problem je ponekad u tome što majke ne vjeruju u potpunosti da će njihovi partneri preuzeti više dužnosti na sebe.

Kako da to popravite: Žene mogu imati fanastične vizije za svoju porodicu i djecu. No, ako se one ne izvršavaju na pravi način ponekad vam je lakše da sve uradite same nego da tražite od svog partnera da uskoči. Odolite tom iskušenju! Zapamtite da cijenite svoje vrijeme kako biste se odmorile i napunile baterije. Ako to znači da vaša djeca izlaze van čudno obučena, nema veze.

Foto: Pexels.com

Upalite iskru u vašem odnosu

Kada postanete roditelji može vam biti pomalo teško da zadržite strast u svom odnosu. No, veze ne funkcionišu na taj način. Vi niste samo roditelji, već i partneri i pojedinci. Njegovanje odnosa punog ljubavi između vas i vašeg partnera će i kratkoročno i dugoročno mnogo značiti.

Kako da to popravite: Dajte sve od sebe da određeno vrijeme svake sedmice posvetite jedno drugome – bez djece, posla i svega što vas odvraća od toga. Ukoliko budete održavali jaku međusobnu povezanost i vi i vaš partner ćete se lakše suočiti sa danima kad samo želite da plačete, vrištite, sakrijete se u ormar ili se tješite hranom. Prava istina je da ćete i vi, i vaš partner i djeca imati koristi od toga što se vaša porodica zasniva na snažnom partnerstvu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije