Radoznala Lola

Znate li koja je zemlja najbolja za žene?

Zemlja po mjeri žene je jedna od skandinavskih, što i ne čudi, ako znamo da se u skoro svim sličnim istraživanjima, koja se tiču kvaliteta života, nađe u samom vrhu.

Piše: Jelena Pralica

Foto: Dan Race / Shutterstock

Posljednji izvještaj te vrste je onaj godišnji U.S. News & World, u kojem su imenovane zemlje u svijetu gdje su za žene najbolji uslovi rada i uopšte života.

Listu od 20 zemalja predvodi Danska, evropska zemlja koja se na tronu našla jer u toj zemlji žene i muškarci imaju uglavnom besplatnu zdravstvenu zaštitu, ali i visoko obrazovanje. Osim toga, u ovoj zemlji je aktivna i ženska politička stranka Feministisk Initiativ (ili F!).

Ako poredimo Dansku s većinom ostalih zemalja, tamo su razlike između žena i muškaraca, kada govorimo o ekonomiji, obrazovanju, zdravstu i učešću u politici, gotovo najmanje na svijetu. Takođe, u Danskoj boravak djece u vrtićima roditelji plaćaju u skladu sa vlastitim prihodima, a ova zemlja ima i najfleksibilnije rješeno pitanje porodiljskog odsustva od svih zemalja Evropske unije.

Naime, mame u Danskoj imaju pravo ukupno na 18 sedmica porodiljskog: četiri sedmice prije poroda i 14 sedmica nakon i za to vrijeme primaju punu platu. U periodu nakon porođaja, otac takođe može dobiti dvije slobodne uzastopne sedmice, što podstiče rodni paritet kod kuće i na poslu.

Od tog trenutka, roditelji mogu podijeliti još 32 dodatne sedmice dopusta, a produžiti ga mogu još za 14 sedmica ako se dijete ili roditelj razboli! Po zakonu, vlada pokriva 52 sedmica plate, ali roditelji nemaju cijelo vrijeme pravo na punu platu.

Žene su pravo glasa u Danskoj dobile 1915. godine, a studije pokazuju da su starije Dankinje najsrećnije od najsrećnijih, što je još jedan pokazatelj koliko manje stresan raniji period života može toga dobrog donijeti u kasnojoj dobi.

U Danskoj zakoni podstiču rodni paritet kod kuće i na poslu, Foto: ungureanuvadim / Shutterstock

Lista je nastala na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo više od 9.000 žena, a u top 10 nalaze se i Švedska, Norveška, Holandija, Finska, Kanada, Švicarska, Australija, Novi Zeland i Njemačka.

Za drugoplasiranu Švedsku je dovoljno reći da skoro dvije trećine fakultetski obrazovanih ljudi u toj zemlji čine žene. I ovdje su zakoni o porodiljskom odsustvu, za oba roditelja, dosta fleksibilni. Takođe, u Švedskoj postoji i Sekretarijat za rodna pitanja, koji radi na obezbjeđenju ravnopravnosti u svim sferama života.

Ako za neku zemlju možemo reći da je utočište za ravnopravnost polova, onda je to Norveška, pa se s pravom našla na drugom mjestu, dok je slijedi Holandija gdje je politika emancipacije iz 1978. godine osigurala porodiljsko odsustvo za žene i muškarce, a za oba pola su istovjeti zdravstvena zaštita, prihodi, mogućnost odlučivanja i učestvovanja u političkom životu.

Za dobru poziciju Finske je prvenstveno zaslužan Zakon o ravnopravnosti muškaraca i žena iz 1987. godine, koji je doveo do identičnih prava za žene i muškarce u svim sferama života i sprečavanja diskriminacije.

Drugu polovinu ove liste čine: Luksemburg, Austrija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Island, SAD, Japan, Španija, Italija i Portugal.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije