Loliteti

Lolitet: Osvojite unikatnu suknjicu za malu princezu

Cijeli život Aldijane Mustafić iz Bihaća protkan je šivanjem. Još kao djevojčica je pomagala majci oko prepravki i krpanja materijala za njihove kućne potrebe.

Piše: Vesna Drakulic

Foto: Šnajderica Singerica

Kasnije je željela da napravi unikatne i drugačije odjevne predmete kakvi se nisu mogli naći na policama butika i kao tinejdžerka je to počela i da ostvaruje. Njen talenat joj je naročito dobro došao u studentskim danima, jer joj je, kaže, istovremeno donosio i novac i unikatnu odjeću.

Prijatelji koji su vidjeli njene radove su je 2016. godine nagovorili da se time počne intenzivnije baviti, no presudan je bio trenutak kada je Aldijana postala tetka.

Šivanje dječije odjeće, a ujedno i inspiracija za to, krenula je u vrijeme kad sam dobila titulu tetke. Prvi komad odjeće koji sam sašila su bile male šalvare za tu bebu. Nakon toga su dolazile i druge tetkine kreacije sa kojima je moja Mona bila i više nego oduševljena. Upravo je ona moja kreativna inspiracija za druge djevojčice”, ispričala je Aldijana za Lola magazin.

Aldijana Mustafić, Foto: Šnajderica Singerica

Aldijanina prva mašina na kojoj je učila osnove šivanja je upravo Singerica, vlasništvo njene majke koja ju je i naučila da šije. Budući da je na ovim prostorima za osobu koja se bavi krojenjem i šivanjem uobičajen naziv “šnajderica”, tako je i nastao sam naziv “Šnajderica Singerica”.

“To je trenutno ime, a kad ‘usavršim’ rad, onda ću da razmišljam o nazivu neke nove modne marke”, kroz smijeh kaže Aldijana.

U ponudi se mogu naći suknje i majice šivane sa istim motivom za mame i kćerke, tetku i tetkino dijete, te kumu i kumče. Suknje se obično rade sa pojasom od široke gume, pa su prilagođene za dva broja i sa određenim motivom. Majice zavise od potreba kupaca i dobu, tako da ih ima i sa dugim i kratkim rukavima. Pored toga, Aldijana pravi i majice za mamu i sina, haljine za majku i kćerku, te unikatne torbe i razne modne detalje. Naravno, uvijek je sve prilagođeno željama kupaca.

Foto: Šnajderica Singerica

“Imala sam zahtjev za izradu kompleta – torbe za djevojčicu i suknje sa istim motivom, i uvijek nastojim da ispunim i takve želje. Ipak, najviše se baziram na šivanje suknji i majica, s obzirom da mi je lakše tražiti samo obim struka jer nekad djevojčice istih godina imaju različit obim struka, pa čak nose i veći broj od onog predviđenog za njihov uzrast”, objašnjava Aldijana.

Za izradu svojih rukotvorina Aldijana najčešće koristi žersej, raznih debljina, ili pamuk. Sve materijale nabavlja u prodavnici tkanina u Bihaću, a zatim počinje realizaciju ideje koju je prethodno detaljno razradila. Prvo kroji materijal po mjeri, zatim ga obrađuje, šije određeni motiv na majicu ili suknju i onda spaja krajeve. Na kraju se uklanja višak konca i odjeća se pegla. Ponekad joj za izradu jedne suknje sa određenim motivom treba samo dva sata, a nekad i cijeli dan sa pauzama – sve zavisi od njenog raspoloženja, ali i samog predmeta koji izrađuje – koliko rada zahtijeva.

Foto: Šnajderica Singerica

Kada su u pitanju motivi, kupci odluku o tome obično prepuste Aldijani.

“Najčešći motivi na suknjama su Mini Maus (Minnie Mouse), igra razigranih šarenih leptira, cvijet, ptičica, mačka i mačor, medo i srce. Kod majica su najzastupljeniji motivi natpisa ‘LOVE’ i srce. Sve to pravim od platna, oblikujem i našivam na odjevni predmet. Postoji i mogućnost natpisa ili crtanja motiva sa bojom za tkanine, ili šuplje nitne (zakovice) u obliku leptira, zvijezde, potkovice i tako dalje”, pojašnjava ona.

Foto: Šnajderica Singerica

Svaki odjevni predmet koji izađe iz Aldijanine radionice je unikatan i nikada nije napravila dva ista. Ukoliko je kroj sličan nečemu što je ranije radila, onda ubacuje neki detalj kako bi se taj odjevni predmet ipak po nečemu razlikovao.

Svi koji žele mogu da naruče nešto iz Aldijanine kreativne radionice i to putem Facebook stranice “Šnajderica Singerica” Bihać ili Whats App-a na broj 064/4295-612. LOLA MAGAZIN I ALDIJANA SU ZA NEKOGA OD VAS PRIPREMILI JEDNU BORDO SUKNJICU SA BIJELIM UZORKOM SA FOTOGRAFIJE, ZA DJEVOJČICU UZRASTA OD JEDNE DO DVIJE GODINE.

Foto: Šnajderica Singerica

Sve što treba da uradite jeste da objavite ovaj tekst na svom Facebook profilu i napravite printscreen objave koji ćete nam poslati u inbox Loline Facebook stranice. Prijave prikupljamo do petka (16. mart) u podne, nakon čega ćemo, tokom istog dana, putem slučajnog odabira (random.org) nagraditi jednog čitaoca. Srećno!

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije