Radoznala Lola

Zavirite u šest biblioteka koje su posvećene ženama

Na ovom svijetu postoje mnoge predivne biblioteke koje ljudi rado posjećuju.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: matadornetwork.com

Foto: Libreria delle Donne di Bologna / Facebook

Neke su naročito grandiozne sa izuzetno velikim kolekcijama, a neke su zaštitni znak gradova u kojima se nalaze.

No postoje i one biblioteke koje se ističu ne zbog svoje veličine ili prestiža, već zbog kulturološkog značaja svojih kolekcija. Tako su su žene udružile svoje snage i kreirale ženske biblioteke – mjesta potpuno posvećena ženama, njihovoj literaturi i istoriji. Svaka od ovih biblioteka je značajno doprinijela tome da se ukaže na to koliko su žene oblikovale i promijenile svijet u kojem živimo i upravo zbog toga vam donosimo priču o njima.

Glasgow Women’s Library u Glazgovu, Škotska

Fokus ženske biblioteke u Glazgovu je na feminističkoj istoriji tog grada i Škotske. Odavajući priznanje postignućima žena iz prošlosti, održava nadu da se i danas, ali i u budućnosti osnaže pripadnice ljepšeg pola u toj zemlji.

Foto: Glasgow Women’s Library Facebook

U ovoj biblioteci možete posuditi feminističke tomove koji se inače teško mogu naći, a tu je i arhiv u kojem se nalazi jedna od najznačajnijih LGBT istorijskih kolekcija u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pored toga, Glasgow Women’s Library je jedini muzej u Ujedinjenom Kraljevstvu koji je u potpunosti posvećen ženskoj istoriji. Ostali projekti uključuju mjesečni feministički književni klub, ženski literarni festival, ženski istorijski klub, kao i višestruke časove, radionice i umrežavanje.

I muzej i biblioteka su otvoreni tokom cijele sedmice, no ukoliko želite da vidite kolekcije u arhivu, ne bi bilo loše da ih kontaktirate prije nego što krenete na put.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije