Praktična Lola

Mame u prosjeku rade 14 sati dnevno!

Majčinstvo predstavlja mnogo, mnogo stvari u jednom. Zabavno je i izazovno, lijepo i ponekad nezgodno, iscrpljujuće i ispunjeno, uzbudljivo i naporno, jednom rječju baš, baš – ludo.

Redakcija

Izvor: mamaklik.com

Foto: 279photo Studio / Shutterstock

Kada govorimo o iscrpljujućim segmentima majčinstva, prikazaćemo vam to ovako: prema nedavnoj američkoj studiji, mame u prosjeku rade – da li ste spremni – 98 sati nedjeljno.

Da, tako je, 98 iscrpljujućih sati, odnosno 14 sati svakoga dana! I ne, za mame ne postoji vikend kada mogu da odmore od svog “posla”.

Prema ovom istraživanju, koje je obuhvatilo 2.000 mama sa djecom uzrasta od pet do 12 godina, utvrđeno je da mame obično ustaju oko 6:23 ujutro i ne prestaju da rade do 20:31 časova. Zvuči li vam to poznato? Ni u drugim zemljama nije drugačije.

“Rezultati istraživanja naglašavaju koliko je zahtjevna uloga mame i da se ona sastoji iz bezbroj različitih zadataka”, rekla je autorka istraživanja, Kasi Levis za Yahoo vijesti.

Prema dobijenim rezultatima ankete, mame imaju sreće ako odvoje, u prosjeku, sat i sedam minuta za sebe svaki dan.

Četiri od 10 ispitanih mama rekle su da su njihovi životi ustvari neprekidni niz zadataka koji se ponavljaju tokom cijele sedmice.

Kao dio studije, od mama je zatraženo da navedu svoj “pojas za spasavanje”, odnosno sve one male stvari koje pomažu da majčinstvo bude lakše. Za neke mame, to može biti aparat za kafu i 10 minuta dnevno kada imamo razgovor “oči u oči” sa nekim odraslim; ili susret sa svojom mamom, jer ma koliko da imamo godina, svakome treba njegova mama da mu pruži podršku.

Foto: 279photo Studio / Shutterstock

Što se tiče studije, kao najvažnije stavke na spisku za održavanje “zdravog razuma” mame su navele:

– bebi maramice i vlažne maramice – da počiste sav haos za djecom i smanje posao oko ukakenih pelena

– tablet i tv emisije za djecu – kada nam treba pet minuta tišine

– kućna dostava hrane – jer znamo da je teško kuvati svaki dan, i posljednje…

– pomoć baka i deka, kao i bejbisiterki – jer uvijek dobro dođe dodatni par ruku.

Vrlo je vjerovatno da se mnoge mame, u kojoj god zemlji da žive, mogu identifikovati sa ovim spiskom i sitnicama koje nam pomažu “da održimo zdrav razum”.

Radni dan mame koji traje 14 sati zvuči zaista iscrpljujuće. On to zapravo i jeste. Ipak, mame su zbog svoje ljubavi spremne na sve žrtve i istrajne su u jednom – da vaspitaju i podignu svoje mališane u ispravne i srećne ljude.

Vrijeme koje nemamo za sebe, kafe sa prijateljicama na koje nikad ne stižemo – sve su to mali ustupci koje mame prave radi višeg cilja.

Ali ne brinite, sve će to brzo proći, mališani tako brzo rastu. A do tada – uvijek postoji kafa. Puno kafe…

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije