Hrabra LolaNaslovna vijest

Deset revolucionarki o kojima niste učili na časovima istorije

Svi znaju za muške revolucionare kao što je bio Če Gevara (Che Guevara), ali rijetko ko je čuo za revolucoionarke koje su žrtvovale svoje vrijeme, napore i živote kako bi radile na rastućim sistemima i ideologijama.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: whizzpast.com

Foto: whizzpast.com

Istina je da su postojale mnogobrojne žene koje su učestvovale u revolucijama, a neke od njih su odigrale ključnu ulogu u ispisivanju stranica istorije. One su dolazile sa različitih pozicija iz političkog spektra, neke su bile naoružane oružjem, a neke perom, ali se svaka od njih borila za ono u šta je vjerovala.

Nadežda Krupskaja (Nadezhda Krupskaya)

Foto: whizzpast.com

Mnogi Nadeždu znaju kao suprugu Vladimira Lenjina (Vladimir Lenin), no ona je bila i boljševička revolucionarka i političarka. U velikoj mjeri je bila uključena u različite političke aktivnosti. Od 1929. pa sve do smrti 1939. godine, Nadežda je obavljala funkciju zamjenice ministra obrazovanja Sovjetskog Saveza.

Prije revolucije je radila kao sekretarica grupe Iskra, vodila je korespondenciju sa cijelim kontinentom, a veliki dio te prepiske se morao dekodirati. Poslije revolucije svoj život je posvetila poboljšanju mogućnosti obrazovanja radnika i seljaka tako što je, na primjer, nastojala da biblioteke učini dostupnim svim ljudima.

Konstans Markijevič (Constance Markievicz)

Foto: whizzpast.com

Konstans (rođena Gore – But (Gore – Booth)) je bila englesko – irska grofica, političarka iz stranki Sinn Féin i Fianna Fáil, revolucionarna nacionalistkinja, sufražetkinja i socijalistkinja. Učestvovala je u brojnim irskim naporima za nezavisnost, uključujući i Vaskršnji ustanak 1916. godine u kojem je imala vodeću ulogu.

Za vrijeme ustanka ranila je britanskog snajperistu prije nego što su je prisilili da se povuče i preda. Nakon toga, Konstans je bila jedina sedamdesetogodišnjakinja koju su zatvorili u samicu. Bila je osuđena na smrt, ali je na osnovu svog spola pomilovana. Zanimljivo je to da je advokat tužilaštva tvrdio da je preklinjala riječima “Ja sam samo žena, ne možete pucati u ženu”, no sudski zapisi pokazuju da je ustvari rekla “Voljela bih da ste imali pristojnosti da me ubijete”.

Konstans je bila jedna od prvih žena u svijetu koja je imala poziciju u Vladi – od 1919. do 1922. godine je bila ministrica rada Irske Republike. Osim toga, ona je u decembru 1918. godine bila prva žena koja je izabrana u britanskom Domu komuna, ali je taj položaj odbila zbog uzdržane politike stranke Sinn Féin.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije