Hrabra LolaNaslovna vijest

Deset revolucionarki o kojima niste učili na časovima istorije

Svi znaju za muške revolucionare kao što je bio Če Gevara (Che Guevara), ali rijetko ko je čuo za revolucoionarke koje su žrtvovale svoje vrijeme, napore i živote kako bi radile na rastućim sistemima i ideologijama.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: whizzpast.com

Foto: whizzpast.com

Petra Herera (Petra Herrera)

Foto: whizzpast.com

Za vrijeme Meksičke revolucije vojnikinje poznate kao “soldaderas” su zajedno sa muškarcima išle u bitku, iako su se često suočavale sa zlostavljanjem. Jedna od najpoznatijih među njima bila je Petra koja se prerušila u muškarca po imenu Pedro Herera (Pedro Herrera). Kao Pedro, reputaciju je zaradila demonstrirajući uzorno vođstvo i dižući mostove u vazduh, te je uspjela svoj spol otkriti na vrijeme.

Zajedno sa još 400 žena učestvovala je u drugoj bici Torreón 30. maja 1914. godine, a neki su njoj pripisivali zasluge zbog pobjede. Nažalost, Pančo Vila (Pancho Villa) nije bio voljan da oda priznanje ženi i zato je nije unaprijedio u generala. Zauzvrat, Petra je napustila Viline snage i formirala svoju žensku brigadu.

Nvanieruva (Nwanyeruwa)

Foto: whizzpast.com

Nvanieruva je bila pripadnica naroda Igbo iz Nigerije i upravo je ona pokrenula kratki rat koji se često naziva prvim velikim izazovom britanskim vlastima u zapadnoj Africi za vrijeme kolonijalizma. Nakon što je 18. novembra 1929. godine popisnik Mark Emerejuva (Mark Emereuwa) rekao Nvanieruvi da “prebroji svoje koze, ovce i ljude” između njih dvoje je buknula svađa. Shvatajući da to znači da će biti oporezovana, iako po tradiciji žene nisu plaćale porez, ona je sa drugim ženama diskutovala o tome.

U roku od dva mjeseca su počeli protesti koji su smatrani Ženskim ratom. U cijelu priču se uključilo oko 25.000 žena iz cijelog regiona i protestvovale su protiv promjena u oporezivanju te neograničene moći poglavica nametnika. Na kraju se pozicija žena mnogo poboljšala, britanci su odbacili svoje planove o porezima, a mnoge poglavice su morale da podnesu ostavku.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije