Hrabra LolaNaslovna vijest

Deset revolucionarki o kojima niste učili na časovima istorije

Svi znaju za muške revolucionare kao što je bio Če Gevara (Che Guevara), ali rijetko ko je čuo za revolucoionarke koje su žrtvovale svoje vrijeme, napore i živote kako bi radile na rastućim sistemima i ideologijama.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: whizzpast.com

Foto: whizzpast.com

Lakšmi Šagal (Lakshmi Sahgal)

Foto: whizzpast.com

Kapetanica Lakšmi je bila revolucionarka indijskog nezavisnog pokreta, oficirka indijske nacionalne armije, a kasnije i ministrica ženskih poslova u Vladi Azad Hind. Četrdesetih godina 20. vijeka komandovala je ženskim regimentom Rani of Jhansi čiji je cilj bio da svrgne britansko namjesništvo u kolonijalnoj Indiji.

Ovaj regiment je bio jedan od rijetkih ženskih borbenih jedinica sa obje strane u Drugom svjetskom ratu, a ime je dobio po drugoj poznatoj revolucionarki u istoriji Indije, Rani Lakšmibaji (Rani Lakshmibai), koja je bila jedna od vodećih ličnosti Indijske pobune iz 1857. godine.

Sofi Šol (Sophie Scholl)

Foto: whizzpast.com

Njemačka revolucionarka Sofi je bila osnivačica i članica nenasilne anti-nacističke grupe otpora “Bijela ruža” koja se putem kampanje anonimnim lecima i grafitima  zalagala za aktivni otpor Hitlerovom režimu. U februaru 1943. godine, nju i ostale članove su uhapsili zbog dijeljenja letaka na Univerzitetu u Minhenu i osudili ih na smrt giljotinom.

Kopije letaka čiji je naziv promijenjen u “Manifest studenata Minhena” su prokrijumčareni iz zemlje i milione njih su te iste godine Savezničke snage bacale iz aviona po cijeloj Njemačkoj.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije