Hrabra LolaNaslovna vijest

Deset revolucionarki o kojima niste učili na časovima istorije

Svi znaju za muške revolucionare kao što je bio Če Gevara (Che Guevara), ali rijetko ko je čuo za revolucoionarke koje su žrtvovale svoje vrijeme, napore i živote kako bi radile na rastućim sistemima i ideologijama.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: whizzpast.com

Foto: whizzpast.com

Blanka Kanales (Blanca Canales)

Foto: whizzpast.com

Blanka je bila portorikanska nacionalistkinja koja je pomogla u organizovanju Kćerki slobode, ženskog ogranka portorikanske nacionalističke stranke. Bila je jedna od rijetkih žena u istoriji koja je vodila revolt protiv SAD, poznat kao ustanak Jayuya.

Godine 1948. uveden je strogo ograničavajući zakon poznat kao Gag Bill ili Zakon 53. Prema njemu, bio je zločin da se štampa, objavljuje, prodaje ili izlaže bilo kakav materijal koji bi trebao da paralizuje ili uništi insularnu Vladu. Kao odgovor na to, nacionalisti su počeli da planiraju oružanu revoluciju. Blanka i ostali su 30. oktobra 1950. godine uzeli u ruke oružje koje je ona čuvala u svom domu i odmarširali do grada Jayuya. Tamo su preuzeli policijsku stanicu, spalili poštu, presjekli telefonske žice i podigli portorikansku zastavu u znak protesta protiv Gag zakona.

Američki predsjednik je proglasio borilački zakon i naredio armiji i vazduhoplovstvu da napadne grad. Nacionalisti su se održali neko vrijeme, ali su ih uhapsili i nakon tri dana ih osudili na doživotni zatvor. Veći dio grada Jayuya je bio uništen, američki mediji nisu pošteno pokrili taj incident, a predsjednik Amerike je čak rekao i da je to bio “incident između Portorikanaca”.

Silija Sančez (Celia Sanchez)

Foto: whizzpast.com

Većina ljudi zna ko su bili Fidel Kastro (Fidel Castro) i Če Gevara, ali malo je onih koji su čuli za Siliju Sančez, ženu koja je bila u središtu Kubanske revolucije. Za nju se govorilo čak i da je bila glavna u donošenju odluka.

Poslije državnog udara, 10. marta 1952. godine, Silija se pridružila borbi protiv Batistove vlade. Osnovala je pokret 26. juli, vodila je borbene timove kroz revoluciju, kontrolisala grupne resurse, pa čak je pripremila i ugovorila sve oko pristajanja broda “theGranma” koji je iz Meksika do Kube prevezao 82 borca kako bi svrgnuli Batistu s vlasti. Nakon revolucije, Silija je ostala uz Kastra sve do svoje smrti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije