Hrabra LolaNaslovna vijest

“Prevodilačko srce” ide korak dalje – pomaže osobama sa invaliditetom

Udruženje građana “Prevodilačko srce” iz Novog Sada svakog dana pomaže u tome da se spasi ono najvrijednije što postoji – ljudski životi.

Piše: Vesna Drakulic

Foto: Centar Živeti uspravno

Njegovi volonteri već godinama besplatno prevode medicinsku dokumentaciju za liječenje pacijenata u inostranstvu o čemu ste već mogli da čitate u Lola magazinu.

Sada su iz “Prevodilačkog srca” odlučili da napravi korak više i ponovo stave svoje znanje u službu humanosti. Ovog puta, prevodioci i sudski tumači će svoje prevodilačke usluge ponuditi brojnim kompanijama iz Novog Sada i okoline za sve vrste prevoda – sa ovjerom ili bez ovjere sudskih tumača. Umjesto da honorar uplate prevodiocima, kompanije će taj novac direktno preusmjeriti na tekući račun Centra Živeti uspravno, sa sljedećim podacima: 340 – 11001286 – 31 Erste Banka- Centar Živeti uspravno, Jevrejska 20, Novi Sad, PIB: 100726733.

Foto: Centar Živeti uspravno

Cilj je da se na taj način doniraju sredstva od 100 strana prevoda za pokrivanje troškova angažovanja personalnih asistenata, ukazujući istovremeno na to da je pomenuto zanimanje neophodno da se život osoba sa invaliditetom učini dostojnijim i lakšim.

“Procenjeno je da u Novom Sadu oko 40 osoba sa invaliditetom ima potrebu za personalnom asistencijom. Da bi svako od njih mogao da je koristi, potrebno je zaposliti oko 50 personalnih asistenata, s obzirom na to da je pojedinim osobama asistencija potrebna duže od osam sati dnevno, sedam dana u nedelji. Centar Živeti uspravno organizuje uslugu personalne asistencije od 2008. godin”, naveli su iz UG “Prevodilačkog srca”.

Dodaju da, zbog manjka finansijskih sredstava i prije svega zbog neprepoznavanja važnosti i značaja ove usluge, personalnu asistenciju u Novom Sadu, u posljednjih nekoliko godina, koriste samo četiri osobe i zaposleno je šest asistenata. Trenutno nedostaju sredstva za pet personalnih asistentkinja za mart i april 2018. godine. Ukoliko bi se usluga prekinula, život tri osobe sa invaliditetom bio bi direktno ugrožen.

Foto: Centar Živeti uspravno

Personalna asistencija je osnovni preduslov samostalnog života osoba sa invaliditetom. Ustajanje iz kreveta, oblačenje, kupanje, priprema i konzumiranje hrane, odlazak u toalet, u školu, na posao, obavljanje ličnih, porodičnih i drugih društvenih obaveza nezaobilazan su dio svakodnevice. Osobe sa invaliditetom sve ove svakodnevne aktivnosti obavljaju uz pomoć svojih personalnih asistenata.

Osim pružanja prevodilačkih usluga u ovu svrhu, volonteri “Prevodilačkog srca” će s istim ciljem u narednom periodu organizovati i niz drugih kulturno – umjetničkih i donatorskih događaja, kao što su veče poezije i muzike, humanitarni brunch, svirke lokalnih bendova, te i na taj način pokušati da prikupe dodatna sredstva za personalne asistente.

Foto: Centar Živeti uspravno

Sve zainteresovane kompanije kojima su potrebne usluge prevoda mogu se obratiti na e-mail [email protected] ili putem Facebook stranice https://www.facebook.com/groups/prevodilacko.srce/. Više informacija možete pronaći na linku https://www.donacije.rs/projekat/personalni-asistenti-ns/#

Podsjećamo, “Prevodilačko srce” je 2017. godine organizovalo akciju #100lessons donirajući prihod od privatnih časova stranih jezika za liječenje Marije Milošević iz Smedereva o čemu su novinarke Lola magazina takođe pisale.

Ovog puta, očekuje se da će se akciji priključiti i drugi profesionalci koje će staviti na raspolaganje svoje usluge u zamjenu za donacije za plate personalnih asistenata osoba sa invaliditetom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije