Hrabra LolaNaslovna vijest

Labud iz Sijera Leonea čija je životna priča inspirisala i veliku Madonu

Madona se vratila režiranju filmova, a nedavno je najavljeno da će za MGM režirati dramu “Taking Flight” o proslavljenoj balerini Mihaeli DePrins (Michaela DePrince).

Piše: Jelena Pralica

Foto: suitcasemag.com

Ko je zapravo Mihalela i zašto je njen život tako inspirativan da će biti pretočen na filmsko platno?

Dovoljno je razloga za to, pa i ne čudi da se i Madona odlučila pozabaviti ovim ostvarenjem zasnovanim na istinitoj priči. A šta kaže ta priča?

Pa, njeni počeci nisu nimalo lijepi, naprotiv. Mihaela je rođena kao Mabinti Bangura u ratom opustošenom Sijera Leoneu. Njenog oca su ubili pobunjenici, a majka joj je malo zatim umrla od posljedica pothranjenosti.

Sama djevojčica je bila izložena porugama i šikaniranju, jer je patila od vitiliga, kožnog oboljenja koje se manifestuje bijelim flekama koje nastaju usljed nedostatka pigmenta. Međutim, u sredini gdje je Miahaela rođena to se smatra prokletstvom i nazivali su je “đavoljim djetetom”.

Mihaela je u ratom Sijera Leoneou odrastala u sirotištu / Foto: today.com

Djevojčica je nakon smrti roditelja odrastala u sirotištu, gdje je jednog dana ispred kapije ugledala nešto što joj je djelovalo kao vizija iz drugog svijeta – časopis i u njemu fotografiju balerine.

“Izgledala je jako lijepo i srećno, pa sam iscijepala tu sliku i sakrila je u donji veš. Svako veče sam je gledala i sanjala da izgledam kao ona”, ispričala je godinama kasnije za britanski “Guardian”.

Tu u sirotištu stekla je i doživotnu prijateljicu – Miu, koja joj je kasnije postala i usvojena sestra.

Kada je sirotište bombardovano, obje su premještene u jedan izbjeglički logor, gdje je 1999. godine bračni par iz Nju Džerzija, Elen i Čarls DePrins (Elaine i Charles DePrinse), došao s misijom da usvoje dijete. Odabrali su Miu, ali su pristali da usvoje i tada četvorogodišnju Mihaelu, čuvši da djevojčica zbog vitiliga vjerovatno nikad neće imati svoj dom, a potom i treću djevojčicu Marijel (Mariel).

Mihaelina nova američka porodica je prepoznala njen plesački talent i ona je završila Baletsku školu “Jacqueline Kennedy Onassis”, Američkog baletskog pozorišta u Njujorku.

Ipak, pokušaji da dođe do velikih baletskih uloga su joj na počecima karijere mahom bili neuspješni i to jedino zbog – boje kože. Amerika, naime, još uvijek nije bila spremna natamnoputu balerinu u ulozi Marije u “Krcku Oraščiću”, pa je stoga plesni debi, sa 17 godina, imala u južnoafričkom Joburg Baletu.

Foto: glamour.com

Nakon toga je njena plesačka karijera doživjela uzlet, a Madona će sada njenu životnu priču prenijeti na film, a na osnovu knjige “Taking Flight: From War Orphan to Star Ballerina”, memoarima koje su napisle Mihaela i žena koja ju je usvojila.

“Mihaelino životno putovanje me pogađa kao umjetnicu i aktivistkinju protiv društvenih nedaća. Imamo jedinstvenu priliku da rasvijetlim probleme u Sijera Leoneu i omogućiti Mihaeli da bude glas sve djece bez roditelja. Čast mi je da prenesem njenu priču na film”, rekla je Madona, a prenio Variety.

Mihaela se u međuvremenu pojavila u baletnom dokumentarcu “First Position”, a plesala je i u Bijonsinom spotu “Lemonade”. Trenutno je članica Dutch National Ballet, holandskog nacionalnog baletnog ansambla.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije