Radoznala Lola

Znaš li gdje kafu možeš platiti samo jednim stihom?

Na Svjetski dan poezije ljudi širom planete upravo poezijom zaboravljaju na granice, svakodnevne probleme i sve negativno što ih okružuje.

Piše: Vesna Drakulic

Foto: Julius Meinl / Facebook

I ove godine Julius Meinl, jedan od vodećih proizvođača kafe u svijetu, priprema pravu deliciju za sve ljubitelje ovog ukusnog napitka, a za uživanje ćete velikim dijelom biti zaslužni upravo VI.

Naime, širom Bosne i Hercegovine, 21. marta, imaćete priliku da u sebi probudite tog unutrašnjeg pjesnika koji je možda malo, ako ne zaspao, ono prikunjao. A šta je za razbuđivanje bolje od dobre kafe, pa još kad je protkana poezijom?!

Kada tog dana uđete u kafić, nemojte posezati za novčanikom, već uzmite papirić koji će stajati pored šećera, napišite stih i tako platite svoju kafu! Prije nego što svoje stihove predate konobaru, uslikajte ih i postavite sliku na WEB stranicu Julius Meinla.

Stih može da bude vaš, izmišljen, protkan vašim emocijama, ali i stih vašeg omiljenog pjesnika, neki koji vam je ostao u sjećanju ili ga samo rado citirate. Sve je dozvoljeno, važno je samo da ovaj dan bude pune poezije i ljubavi.

Foto: Julius Meinl / Facebook

U želji da pokaže da je poezija duša muzike, Julius Meinl je ove godine otišao korak dalje – udružili su snage sa nagrađivanim kantautorom Džej Pi Kuperom (JP Cooper). Ovaj talentovani muzičar će osmisliti novi hit i na taj način slaviti poeziju širom svijeta.

“Saradnja sa Julius Meinlom mi je dala priliku da slavim svoje kolege pjesnike, poetičare i stihopisce širom svijeta. Nadam se da će moja pjesma dokazati kako poezija živi svugdje”, izjavio je Kuper.

Ne samo da ćete zahvaljujući svom talentu dobiti besplatnu šoljicu kafe ili čaja, već upravo papirić sa vašim stihovima može da vam donese i put i kartu za koncert Džej Pi Kupera!

Možda se pjesnikinja krije baš u tebi i čeka 21. mart, da dobije svojih pet minuta. Možda je jedan od kafića u kojima će za to biti nagrađena besplatnom kafom baš tu, tebi iza ćoška. Možda baš ti, novootkrivena pjesnikinja, osvojiš i prvu nagradu.

Mnogo lijepih “možda”, ali i jedna sigurnost – da će ova lijepa priča ponovo objediniti naše ljubavi prema druženju, ispijanju kafe, poeziji i muzici u jedno, i to na najljepši mogući način. Ljubitelji kafe i stihova je sigurno neće propustiti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije