Hrabra LolaNaslovna vijest

Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom: Oni mijenjaju svijet nabolje

U cijelom svijetu, 21. mart se obilježava kao Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom, koje ne samo tada, već iz dana u dan pokazuju koliko ovaj svijet čine ljepšim i bogatijim.

Piše: Vesna Drakulic

AnaRouz Rabrajt (AnnaRose Rubright)

AnaRouz Rabrajt (AnnaRose Rubright), Foto: Anna Foundation for Inclusive Education

AnaRouz je godinama išla u ljetni kamp „PALS“ i nije ni slutila da će se 2016. godine sve promijeniti. Naime, tada su joj prišli članovi tima koji je radio na kampanji „Kako me vidiš?“ („How do you see me?“). Ta video kampanja je kreirana u cilju da se svijetu pokaže da su osobe sa Daunovim sindromom sposobne kao i drugi ljudi.

U kampanji je učestvovala i glumica Olivija Vajld (Olivia Wilde), koja u videu obavlja svakodnevne aktivnosti poput plesanja, trčanja i odlazaka na plažu. Cijelo vrijeme AnaRouz je naratorka i objašnjava da ona samu sebe vidi tako i na kraju postavlja pitanje gledaocima: „A kako me vi vidite?“

AnaRouz i njeni roditelji su osnovali Fondaciju „Anna“ za inkluzivno obrazovanje koja studentima sa poteškoćama u učenju pomaže u edukaciji. Osim toga, takmičila se u plivanju na specijalnim olimpijskim igrama u Nju Džerziju, ali je učestvovala i u kampanji TD banke (sponzora tog sportskog događaja) kako bi svijetu pokazala kakvi su sportisti na specijalnim olimpijskim igrama. Kako kaže, sve to radi zato što želi da javnost čuje glas osoba sa invaliditetom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije