Hrabra LolaNaslovna vijest

Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom: Oni mijenjaju svijet nabolje

U cijelom svijetu, 21. mart se obilježava kao Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom, koje ne samo tada, već iz dana u dan pokazuju koliko ovaj svijet čine ljepšim i bogatijim.

Piše: Vesna Drakulic

Kristijan Rojal (Christian Royal)

Kristijan Rojal (Christian Royal), Foto: Christian Royal Pottery

Još kao tinejdžer, Kristijan je pokazivao interes za rad sa glinom. Budući da se školovao kod kuće, kao dio tog edukativnog programa počeo je da se bavi grnčarstvom. Prvi čas mu je održao Kris Nil (Kris Neal) iz „Fire and Earth Pottery“ i otada je grnčarstvo postalo centar njegovog svijeta.

Godine su prolazile i sve više ljudi je Kristijanu nudilo pomoć i stručne savjete da bi sve to na kraju rezultiralo nečim što cijeli svijet danas zna kao grnčariju Kristijana Rojala! Nakon obuke kod profesionalnih grnčara Džona i Jana Majersa (John i Jan Myers), Kristijanu je stigao poziv da u jesen 2009. prodaje svoje grnčarije u Udruženju „Buddy Walk of the Lowcountry Down Syndrome”. Tu je njegov rad vidjela Kristin Ozborn (Christine Osborne), vlasnica prodavnice “Wonder Works”, i ponudila mu je da kod nje prodaje svoja djela. Potom su uslijedili pozivi iz cijelog svijeta, pa su Kristijanove grnčarije danas dostupne širom planete.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije