Naslovna vijestPraktična Lola

Da li je pica bolji izbor za doručak od žitarica?

Da, zvuči malo čudno, ali prije nego što skočite na ovaj naslov, sačekajte da pročitate kako se došlo do ovog zaključka i šta on tačno govori.

Ana Tomić

BigThink.com

Foto: Shutterstock.com

Ako iz priče izostavimo natrijum kao sastojak – koji se ne smije tako lako izostaviti kada su pitanju osobe sa visokim krvnim pritiskom – činjenica da je pica sastavljena od ugljenih hidrata, proteina, masti i možda nekoliko povrćki je čini balansiranijim doručkom od namirnice sa velikim potencijalom da podigne nivo šećera u nebesa i onda vas sruši na pod.

Uz to, ako u poredimo količine kalorija u komadu pice i činijici žitarica, vidjećemo da su podjednake.

„Možda zvuči kao iznenađenje, ali prosječan komad pice i činija žitarica sa punomasnim mlijekom sadžre skoro istu količinu kalorija. Međutim, u pici se nalazi mnogo snažniji proteinski paket, koji će vas održavati sitim tokom čitavog jutra“, kazala je nedavno nutricionistkinja Čelsi Ejmer (Chelsea Amer) je nedavno za The Daily Maily.

Naravno, postoji neslaganje u pogledu ideje da ovakav doručak postane redovna stvar. Iako stari dobri komad italijanskog specijaliteta može da „upije“ efekte mamurluka ili vas spase kada se probudite izgladnjeli, nije u pitanju baš pametan režim ishrane. Tačnije, ne ako će postati redovna stvar.

Melisa Rifkin (Melissa Rifkin), nutricionistkinja iz medicinskog centra u Njujorku, i dalje stoji na stavu da pica nije dobar izbor.

„Iako pica može da bude zdraviji odabir per se, ovakvim tvrdnjama se ljudima može dati zeleno svjetlo za drastično povećanje natrijuma, ugljenih hidrata i masti u rano jutro, čime se stvaraju preduslovi za neuspjeh tokom dana“, rekla je ona Newsweek.

Pa, kojoj strani ćete se vi prikloniti?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije