Praktična Lola

Babice i njihove pomoćnice nisu luksuz, već potreba

Otkada je svijeta i vijeka postoje i babice i njihove pomoćnice i porođaj kod kuće.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: thelily.com

Foto: shutterstock.com

Vijekovima su članovi porodice brinuli o trudnicama, kako za vrijeme trudnoće, tako i tokom porođaja.

Karmen Mohika ističe da je njena baka skoro svu svoju djecu rodila kod kuće u Dominikanskoj Republici, uz pomoć babice. Kada je Karmenina mama bila trudna, njena majka joj je kuvala, a sestre su je stalno posjećivale da vide da li je dobro. Karmenina majka nije bila sama ni kada je došlo vrijeme da se beba rodi. S njom je bila njena najstarija sestra, pomagala joj da izdrži svaki trud sve dok spretne babičine ruke nisu dočekale malenu Karmen.

Foto: shutterstock.com

Nekada su se i žene u Americi oslanjale na pomoć babica pri porođaju. Prema podacima Međunarodnog centra za tradicionalnu trudnoću na početku 20. vijeka, 50% beba rađalo se uz pomoć babica. Pojavom rađanja u bolnici tokom 1900-ih godina sve se to promijenilo i proizvelo istorijsku amneziju. Zbog namjerne propagande protiv “babica tamne boje kože”, žene su bile ubijeđene u to da one nisu bile sposobne da im pruže brigu koju su im vijekovima prije toga obezbjeđivale.

U današnje vrijeme većina žena u Americi rađa u bolnici, uz pomoć doktora. Godine 2015. u bolnicama je obavljeno 98.5% porođaja. Sertifikovane medicinske sestre babice ili sertifikovane babice su prisustvovale na samo 8.1% tih porođaja.

No, sve više žena bijele boje kože odlučuje da svoju djecu rodi kod kuće ili u centru za rađanje.

Foto: shutterstock.com

“Kao sertifikovana profesionalna babica i obučena pomoćnica ja im čestitam što su izabrale ono što je za njih najbolje. No, kao aktivistkinja shvatam da ovaj podatak samo potvrđuje ono što znam da je istina – marginalizovane žene i pojedinci u Americi nemaju pravedan pristup opcijama koje ne uključuju porođaj u bolnici”, izjavila je Karmen za magazin “The Lily”.

Ona je naglasila da pokret za prirodni porođaj traži načine kako bi se smanjio mortalitet majci u Americi, te da majke tamne boje kože u toj zemlji umiru tri-četiri puta više od bjelkinja. Jedno od rješenja su upravo babice i njihove pomoćnice. No, ženama tamne boje kože i drugima koje su marginalizovane (imigrantkinje, žene sa malim prihodima ili pripadnice manjina) je mnogo teže doći do njihovih usluga.

Foto: shutterstock.com

Barijere sa kojima se suočavaju marginalizovane trudnice

Prema Zakonu o pristupačnoj njezi iz 2014. godine zdravstveno osiguranje je postalo obavezno za trudnoću, trudove, porođaj i brigu o novorođenčetu. No, kada je riječ o porođajima kod kuće, osiguravajuće kompanije imaju različite polise. Za marginalizovane pojedince adekvatna njega se karakteriše, ne samo po kvalitetu i kvantitetu, već i po kulturno relevantnom provajderu zdravstvene njege. Marginalizovane žene vjerovatno imaju male prihode i zbog toga su veće šanse da nemaju osiguranje. Pored toga, bolnice i klinike u siromašnim zajednicama su često pretrpane i nemaju dovoljno osoblja. Upravo manjak osoblja može stvoriti pritisak zbog toga što je teško ili nemoguće pacijentima obezbijediti kvalitetnu njegu.

Treba uzeti u obzir još jednu barijeru, a to je sistemski rasizam. Implicitne predrasude utiču na način na koji se marginalizovani ljudi tretiraju kada zatraže zdravstvenu njegu.

Foto: Pixabay.com

Prevazilaženje tih barijera vodi do boljih rezultata porođaja

Istraživanje je pokazalo da integracija babica u zdravstveni sistem doprinosi poboljšanim rezultatima porođaja. Za babice se vezuje manja stopa prerano rođenih beba i manje je vjerovatno da će one izvršiti carski rez. Povećani pristup tim uslugama bi smanjio komplikacije u trudnoći.

Istraživanja su pokazala da će većina žena koje imaju konstantnu podršku za vrijeme trudova spontano roditi prirodnim putem i da je manje vjerovatno da će im trebati intervencije. Iako je sve to ponekad potrebno da bi se zaštitili majka i dijete, Karmen naglašava da manje intervencija može smanjiti smrtnost. Osim toga, ona naglašava da će babičina pomoćnica dati sve od sebe da porodilja dobije potrebnu njegu.

Foto: Pexels.com

Prednosti porođaja kod kuće

Ako se uzme u obzir dugačka istorija eksperimentisanja i prošle/sadašnje traume kroz koje su pojavom modernog američkog medicinskog sistema prolazile afro-američke i marginalizovane žene, porođaj kod kuće može pružiti psihološko sigurno okruženje koje može biti manje traumatično. Na taj način marginalizovane žene se povezuju sa svojim kulturnim i etničkim nasljeđem, te više vjeruju u same sebe i svoja tijela. One postaju aktivne učesnice u njezi koja im se pruža. Ukoliko je zbog već postojećih ili tek razvijenih medicinskih uslova za ženu sigurnije da se porodi u bolnici, saradnja babica i specijalizovanih medicinskih stručnjaka može doprinijeti emotivnom i mentalnom zdravlju porodilje, a istovremeno joj se ne ugrožava sigurnost.

Foto: Pexels.com

Resursi i rješenja

Postoje rješenja za zdravstvenu krizu majki i mnoge babice i njihove pomoćnice se javljaju na poziv da se promijene sistemska pitanja u procesu rađanja. Iako se marginalizovane žene suočavaju sa određenim barijerama u pristupu ovoj vrsti njege Karmen vjeruje da ih one mogu prevazići sa pravim smjernicama i informacijama.

  • U Njujorku postoje organizacije koje su posvećene tome da pomognu ženama u potrazi za babičinim pomoćnicama koje će im pružiti potrebnu njegu.
  • Ako želite da rodite kod kuće jedna od prepreka može biti i osiguranje. Konsultujte se sa babicama, vidite kakve su njihove opcije (planovi plaćanja i pregovaranje za kompenzaciju).
  • Informišite se na časovima za trudnice. Tu ćete dobiti mnogo korisnih savjeta o tome kako da se suočite sa porođajem, sa ili bez lijekova.
  • Pronađite podršku na mjestima poput kozmetičkih salona, dnevnih centara, škola, crkvi i online zajednica.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije