Naslovna vijestRadoznala Lola

Budi kao baka Irma: U 93. je spakovala kofere i zapalila za Afriku!

Irma ima 93 godine, no uprkos tome je puna energije i želje da ovaj svijet promijeni nabolje.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: brightside.me, thelocal.it

Foto: Elisa Coltro Facebook

Ova simpatična bakica je spakovala kofere i iz rodne Italije otputovala u daleku Keniju kako bi volontirala u domu za nezbrinutu djecu! Ljudi širom svijeta za njeno veliko srce su saznali kada je Irmina unuka Eliza (Elisa) objavila priču o njoj na svom Facebook profilu.

“Moja baka ne putuje u neko turističko odmaralište već u dom za nezbrinutu djecu u Keniji kako bi pomogla mališanima koji tamo žive. Pričam vam o njoj zato što vjerujem u to da bi svi mi u sebi uvijek trebali imati zrnce bezbrižnosti kako bismo živjeli, a ne samo preživljavali”, napisala je Eliza.

Foto: Elisa Coltro Facebook

Na putovanju po Keniji Irmu je pratila njena kćerka, no sama ideja je potekla upravo od ove divne starice. Prije mnogo godina upoznala je oca Remiđa (Remigio), misionara koji je svoj život proveo pomažući ljudima u Keniji. Jedan od njegovih projekata bio je i osnivanje doma za nezbrinutu djecu u toj zemlji za koji je Irma godinama donirala novac. No, ove godine je čula da je otac Remiđo u bolnici i odlučila je da posjeti i njega i sva mjesta koja je sagradio u Keniji (bolnice, dom za nezbrinutu djecu i vrtiće). Željela je da i ona bude od koristi i zato je rekla svojoj kćerci: “Idemo u Keniju. U stvari, ja idem, a ti možeš poći sa mnom, ako želiš”.

Foto: Elisa Coltro Facebook

Nakon što je stigla u Keniju Irma je počela da predaje engleski jezik i matematiku u školi u Malindiju, Keniji. Pored toga, sa sobom je donijela konce u raznim bojama, igle, makaze i ljepilo kako bi mogla da pravi razglednice i kutije za poklone koje inače izrađuje i kod svoje kuće u Noventi Vićentini, Italiji.

Foto: Elisa Coltro Facebook

Irmin život nije bio nimalo lak. Sa samo 26 godina izgubila je muža, a kasnije i jedno od svoje troje djece. No, kako sama Eliza kaže, njena baka se uvijek oslanjala na svoju snagu kako bi nastavila dalje. Irmina živahnost i energija su nevjerovatni, a njene godine je ne zaustavljaju čak ni u tome da se vozi na motoru! Uprkos svim teškoćama koje joj je život donio, ona i dalje uživa u svakom danu.

Foto: Elisa Coltro Facebook

Najljepše u cijeloj priči jeste i to što je baka Irma oduvijek pomagala drugim ljudima, a i svoju djecu je učila da to rade. Njena unuka Eliza je 2016. i 2017. godine volontirala u izbjegličkim kampovima u Grčkoj.

Foto: Elisa Coltro Facebook

Zato, ne zaboravite – nije važno ko ste, šta radite, niti koliko godina imate zato što nikad nije kasno da ovaj svijet učinite boljim mjestom za život. Bakica Irma definitivno može da bude uzor svima nama.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije