Naslovna vijestPraktična Lola

Mlade mame, ne morate da cijenite baš svaki trenutak

Da li se i vama desilo da vam u prodavnici priđe starija gospođa i krene oduševljeno govoriti kako je vaša bebica preslatka, a zatim vas pogleda i ozbiljno vam kaže: “Cijenite svaki trenutak, jer sve to tako brzo prođe”?

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: mother.ly

Foto: pixabay.com

Niste jedine koje ste bile u takvoj situaciji. Isto se desilo i Elizabet Spenser (Elizabeth Spencer), majci dvije djevojčice. Godine su prošle, njene kćerkice više nisu bebe i Elizabet ima dosta staža u majčinstvu. No, kako sama kaže, njen pristup novim, mladim majkama je definitivno drugačiji nego što su imale spomenute gospođe.

Foto: Pixabay.com

“Ja lično nikada ne bih prenosila svoju navodnu mudrost bilo kojoj mami, osim ako ona ne nosi majicu sa natpisom ‘Molim vas za vaš savjet i mišljenje o majčinstvu i djeci’. U tom slučaju, znam tačno šta bih joj rekla”, izjavila je Elizabet za WEB portal “Motherly”. I, drage novopečene mame, vjerujte nam, biće vam lakše kada pročitate šta Elizabet ima da vam kaže.

To sve stvarno prolazi brzo, ali obično kada je već prošlo

Ponekad izgleda kao da kroz majčinstvo idete užasno sporo. Hoće li ikad doći vrijeme za spavanje? Hoće li vaše dijete ikada spavati cijelu noć? Ima li kraja toj igrici “Candyland”?

Odjednom, ispred sebe vidite kako će to izgledati kasnije i shvatite da ste prošli tek pet sedmica, dva dana i 36 minuta. Elizabet naglašava da je to sasvim normalno i da to ne znači da niste cijenili trenutke koji su se desili u međuvremenu.

Foto: Pixabay.com

Niste jedine

Iako mislite da ste jedina majka koja nešto radi ili ne radi, osjeća ili ne osjeća, vjerujte, to nije tačno. Razgovarajte sa drugim majkama u biblioteci, marketu ili kod pedijatra o onome što vas muči, i iznenadićete se kada vas one blagoslove riječima “kod mene je isto tako”.

Priznaćete, to ohrabruje mnogo više od rečenice: “Stvarno? Mislila sam da je to do mene”.

Sve što je dobro ne mora biti dobro u ovom trenutku

Elizabet je otkrila da je svoju stariju kćerkicu upisala u vrtić, na ples i dječiji crkveni klub dok još nije imala ni punih šest godina.

“Bila je to početnička greška. Na kraju je ostala samo u vrtiću”, izjavila je Elizabet i dodala da su sve te stvari dobre, ali ne u isto vrijeme.

Foto: Pixabay.com

Biće sve u redu

Trenutno brinete o tome da li će vaša beba spavati cijelu noć, hoće li naučiti da ide na nošu, kako da riješite probleme sa prijateljicom ili da li ćete moći da se upišete na fakultet. Elizabet smatra da će vjerovatno sve to na kraju ispasti dobro.

“Naravno, neke stvari ne izađu na dobro i žao mi je svih roditelja koji s tim svakodnevno žive. Isto tako, putovanje od ovog trenutka do dana kada će sve biti dobro je često teško i iscrpljujuće. No, uz malo truda i vremena većina maminih briga se same riješe”, objasnila je Elizabet koja za samu sebe kaže da je po pitanju zabrinutosti najgora od svih majki. Ona je brinula da njeno prvo dijete nikada neće naučiti da napiše svoje ime, broji dalje od 29, stekne prijatelje i preživi geometriju u srednjoj školi. No, njena kćerka je u svemu tome uspjela. Sve je na kraju ispalo dobro.

Foto: Pixabay.com

Ne morate voditi svaku bitku koja postoji

Gledanje televizije, slatkiši, vrijeme za računarom, neuredne sobe, djeca koja ne vole da čitaju, majica koju vaše dijete želi da nosi svaki dan – uvijek će postojati neka bitka. Ono što je iz nekog razloga važno jednoj mami ne mora biti značajno nekoj drugoj. Da li je ta borba uopšte bitna? Da li će ona oblikovati dušu vašeg djeteta? Hoće li zaista biti značajna nakon sedam dana, jednog mjeseca ili decenije?

Elizabet pokušava da ništa od toga ne shvata lično. Prije nekoliko godina, njena tada četverogodišnja kćerka je potrgala stolicu na kojoj Elizabet sjedi dok radi za računarom. Da bi joj se izvinila, djevojčica je napisala poruku: “Žao mi je zbog stolice, ali nije to najvažnija stvar, nego Bog”.

“Ako nije najvažnija stvar na svijetu, onda vam možda ni ne treba u vašem životu”, izjavila je Elizabet.

Foto: Pixabay.com

Zato, drage mame, cijenite sve trenutke onoliko koliko možete. Nemojte provoditi previše vremena u brizi da ćete ih propustiti ako na sekundu trepnete. Elizabet svim majkama savjetuje da budu zahvalne na svojoj prošlosti, pažljive u sadašnjosti i da se nadaju što boljoj budućnosti.

“I ako već imate priliku da zatvorite oči dovoljno dugo da trepnete, vjerovatno bi trebalo da ih ostavite zatvorenim i malo odrijemate”, zaključila je Elizabet. Ipak, svim mamama treba i odmor, zar ne? Na kraju krajeva, i zaslužile su ga.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije