Naslovna vijestRadoznala Lola

Kako je Serena Vilijams zbog majčinstva sa 1. dospjela na 491. mjesto ATP liste

Slavna teniserka Serena Vilijams (Serena Williams) se nakon porodiljskog odsustva vratila na teren, ali se odmah suočila sa velikim problemom.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: thelily.com, bbc.com

Foto: Serena Williams Facebook

Naime, iako je prije porođaja bila na prvom mjestu ATP liste, Serena je za vrijeme svog odustva izgubila mnogo bodova i sada je 491. igračica svijeta.

Ovakve stvari ne bi trebalo da se dešavaju. Toliko puta je osvojila titule i zato je treba zaštititi. Nije pauzirala zbog povrede ili zato što je izgubila strast prema igri. Rodila je dijete, nešto što bismo svi trebali da slavimo“, izjavio je za BBC Džejms Blejk (James Blake), direktor turnira “Miami Open”.

Foto: wtatennis.com

Serena je na porodiljskom odsustvu bila 13 mjeseci. Iako je osvojila 23 gren slem titule, to joj nije pomoglo da sačuva visoku poziciju na ATP listi. Sada joj njeni prethodni uspjesi mogu omogućiti da ove godine učestvuje na samo osam turnira. Dva od tih osam se mogu iskoristiti za takmičenje za gren slem titulu.

Ženska teniska asocijacija je nekada pružala specijalnu zaštitu igračicama koje su odlazile na porodiljsko odsustvo, no vremenom se taj razlog za odsustvo sa terena spojio sa protokolima za igrače koji se vraćaju na teren nakon pauza zbog povreda.

Foto: Serena Williams Facebook

Ovakav javni fokus na ovo zastarjelo pravilo bi mogao biti baš ono što će Asocijaciju navesti na to da još jednom razmotri kako će ubuduće tretirati igračice koje postaju majke. Zastarjela pravila i propisi poput ovog sprečavaju žene da se vrate na svoje nekadašnje pozicije ili da napreduju.

Neke od njih skraćuju svoje porodiljsko odsustvo, čime rizikuju i svoje i bebino zdravstveno stanje. Ovakav tretman žena koje se nakon porođaja vraćaju na posao predstavlja problem koji je mnogo veći od bilo kojeg teniskog meča.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije