Praktična Lola

Nalijeganje na trbuh i dalje postoji, i to je dramatično

Profesor Israel Nisand, predsjednik Nacionalnog koledža ginekologa i akušera Francuske (CNGOF), rekao je da ginekolozi u Francuskoj više ne prakticiraju Kristellerov zahvat.

Redakcija

Izvor: prirodanporod.com

Foto: prirodanporod.com

Ova štetna praksa, koja je zabranjena u Francuskoj od 2007.godine, i dalje opstaje, i mnoge žene koje su propatile zbog nje svjedoče o njoj.

“Abdominalna ekspresija se više ne javlja. Ako se i dogodi, to je tehnička pogreška i ozbiljno neprofesionalno ponašanje. Ako znate ijednog ginekologa koji je provodio abdominalnu ekspresiju, osobno ću ga nazvati da mu kažem da više to ne čini. Ali, nećete uspjeti naći nijednog”, kazao je profesor Nisand.

Izazovna izjava, licemjerstvo prema ženama koje su propatile zbog ovog čina, znak nipodaštavanja prema onima koji se svakodnevno bore da se ova praksa obustavi i uvreda za babice koje su implicitno optužene da su odgovorne za sprovođenje ove štetne prakse.

Zabranjena, ali česta praksa

Abdominalna ekspresija je vrlo stara akušerska praksa, koja se sastoji u “pritiskanju dna materice, sa posebnom namjerom skraćivanje trajanja 2. faze poroda”. Jasno je da se radi o pritiskanju trbuha porodilje tokom poroda kako bi beba brže izašla. Ova je praksa iznimno stara, široko rasprostranjena u raznim civilizacijama širom svijeta, utemeljena na predrasudama da se uterus može isprazniti poput balona.

Ne postoje službeni podaci u Francuskoj o abdominalnoj ekspresiji, ali prema istraživanju koje je provedeno između 2010. i 2016. godine na 20.000 žena “jedna od pet žena kaže da je bila pritisnuta na trbuh kako bi joj se pomoglo pri izgonu bebe. Od žena koje su to primile, oko četiri od pet prijavljuje da njihov pristanak nije zatražen“.

Foto: phugunfire / Shutterstock

Koliko god da je rasprostranjena, danas se smatra beskorisnom i opasnom, i danas ne postoji medicinski validirana indikacija da bi se uopšte izvodila. Da bi se izbjegla konfuzija, u preporukama za akušere, postoji iscrpno navedena lista manevara koje su slične abdominalnoj ekspresiji i koje su dozvoljene medicinskim radnicima.

Tu, recimo, spadaju: manevar MacRobertsa, koji se koristi kada ramena fetusa ostanu zarobljena u zdjelici majke i sastoji se od pritiska koji se nalazi iznad pubične kosti; abdominalna ekspresija tokom carskog reza; masaža materice tokom rađanja posteljice; ili abdominalna ekspresija u vrlo konkretnom slučaju gdje se glava fetusa zadržava u zdjelici. Osim toga, zahtijeva se da ova praksa, ako se izvrši unatoč preporukama, bude zabilježena u medicinskoj historiji porodilje.

Ažuriranje naučnih podataka

Rezultati Cochrane Collaboration baze podataka, neprofitne organizacije koja pregledava i prikuplja medicinske dokaze dobre kvalitete, su formalno sljedeći: abdominalna ekspresija nije od koristi. U pregledu od 2014, koji je sprovela Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Cochrane je zabilježio nedostatak randomiziranih studija na tu temu, jedinih koje bi mogle garantirati dobru kvalitetu dokaza.

Zapravo, i dalje ih je teško sprovesti jer zahtijevaju dvije nasumično odvojene grupe učesnika, jedna u kojoj se sistemski izvodi abdominalna ekspresija (iako se to ne čini korisnim), a druga gdje se apsolutno suzdržava od nje (čak i ako bi ga medicinsko osoblje smatralo relevantnim). Moguće je razmotriti jednu jedinu randomiziranu studiju od 500 žena koja uključuju upotrebu napuhavajućeg uređaja za stiskanje trbuha porodilja i koja nije pokazala nikakve koristi za zdravlje majke i djeteta.

Novi Cochrane pregled potvrdio je taj rezultat uključivanjem novih kliničkih ispitivanja. Prema tom radu, ručna abdominalna ekspresija ne bi poboljšala stopu carskog reza ili Apgar skor kod novorođenčadi, niti trajanje izgona, ali bi bila u korelaciji s više vaginalnih pucanja. Abdominalna ekspresija sa pojasom za napuhavanje mogla bi donekle smanjiti trajanje izgona u prvorotke, ali ne bi predstavljala nikakvu drugu korist. Također bi uzrokovala ozbiljnije pucanje.

Foto: phugunfire / Shutterstock

Osim Cochrane randomiziranih kliničkih studija, drugi dokazi – manje izričiti – također navode na štetan uticaj abdominalne ekspresije. To je osobito slučaj retrospektivnih studija, gdje su veze između bolesti i uzroka analizirani naknadno. U tom kontekstu, abdominalna ekspresija može uzrokovati oštećenja mišića materice, rupture materice, pucanja međice i analnog otvora, smanjenje Apgar skora kod novorođenčadi ili fizičke traume porodilje.

Žene odgovoraju profesoru Nisandu

Nakon objavljivanja intervjua s profesorom Israelom Nisandom, odgovorile su žene koje su pretrpjele ovu praksu. U samo 48 sati, više od 130 žena je odgovorilo sa detaljnjim svjedočanstvima. U gotovo svim slučajevima, žene su svjedočile o nedostatku informacija ili nedostatku pristanka.

Također, svjedočanstva govore o izvođenju ove prakse od strane babica samostalno, bez prisustva ginekologa, ili gdje su babice izvele zajedno sa ginekologom ili gdje su je ginekolozi sami izveli. Dakle, iako možda većinu abdominalnih ekspresija ne izvode ginekolozi per se, one su sve samo ne odbačena praksa.

Štaviše, njihova odgovornost u izvođenju ove opasne prakse se ne može previdjeti činjenicom da oni lično nisu stavljali svoje ruke na trbuh žene – već da su koristili svoj hijerarhijski položaj da to zatraže od babica da urade. Sam čin izdavanja naredbe babicama od strane ginekologa da sprovedu ovu praksu je vrlo čest scenarij, u 60% posto slučajeva.

S obzirom na to da je odgovornost ginekologa uključena i u slučaju da su sami izvršili djelo, i u slučajevima kada su dali nalog babicama, kao i u onima gdje su prisustvovali bez pobune, izjavljujemo, dragi prof. Nisand, na svoj telefon!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije