Naslovna vijestRadoznala Lola

Tokom 117 godina samo je 14 dobitnica Nobelove nagrade za književnost

Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se piscima iz bilo koje zemlje koji su, prema riječima Alfreda Nobela, na polju književnosti stvorili najbolje djelo idealističkih tendencija.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: www.thoughtco.com

Foto: katarinahamilton.se

Među njima su se od 1909. godine našle i žene. Sve te dame dolaze iz različitih kultura i pisale su drugačijim stilovima.

Selma Lagerlef (Selma Lagerlöf), 1909. godine

Foto: The Nobel Foundation

Švedska književnica Selma Lagerlef je na dan svog 75. rođendana dobila Nobelovu nagradu za književnost kojom joj je odano priznanje zbog njenog uzvišenog idealizma, živopisne mašte i duhovne percepcije koji karakterišu njeno pisanje.

Gracija Deleda (Grazia Deledda), 1926. godine

Foto: nobelprize.org

Nobelovu nagradu za književnost iz 1926. italijanska književnica Gracija Deleda dobila je 1927. zato što je komitet godinu dana prije odlučio da nijedna nominacija nije bila kvalifikovana. Nagrađena je za svoje idealističko inspirisano pisanje koje jasno oslikava njen život na rodnom ostrvu i duboko i sa saosjećanjem se bavi ljudskim problemima.

Sigrid Unset (Sigrid Undset), 1928. godine

Foto: nobelprize.org

Godinu dana poslije Gracije Delede, Nobelovu nagradu za književnost dobila je norveška književnica Sigrid Unset. Komitet je naglasio da joj se nagrada dodjeljuje najviše zbog njenih moćnih opisa života na sjeveru u srednjem vijeku.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije