Naslovna vijestRadoznala Lola

Tokom 117 godina samo je 14 dobitnica Nobelove nagrade za književnost

Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se piscima iz bilo koje zemlje koji su, prema riječima Alfreda Nobela, na polju književnosti stvorili najbolje djelo idealističkih tendencija.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: www.thoughtco.com

Foto: katarinahamilton.se

Perl Es Bak (Pearl S. Buck), 1938. godine

Foto: The Nobel Foundation

Američka književnica Perl Es Bak odrasla je u Kini i zato se radnja njenih priča često odvijala u Aziji. Nobelov komitet ju je 1938. godine nagradio zbog njenih bogatih i uistinu epskih opisa seljačkog života u Kini, kao i za njena biografska remek-djela.

Gabrijela Mistral (Gabriela Mistral), 1945. godine

Foto: nobelprize.org

Gabrijela Mistral, pjesnikinja iz Čilea, osvojila je Nobelovu nagradu za književnost zbog svoje lirske poezije koja je, inspirisana snažnim emocijama, od njenog imena stvorila simbol idealističkih težnji cjelokupnog latino-američkog svijeta.

Neli Zaks (Nelly Sachs), 1966. godine

Foto: The Nobel Foundation

Neli Zaks je bila jevrejska pjesnikinja i dramaturginja, rođena u Berlinu. Ona i njena majka su pobjegle u Švedsku i tako izbjegle nacističke koncentracione logore. Nekadašnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost Selma Lagerlef im je mnogo pomogla kako bi uspjele pobjeći. Godine 1966, Neli je Nobelovu nagradu za književnost podijelila sa izraelskim pjesnikom Šmuelom Josifom Agnonom (Schmuel Yosef Agnon). Nagrađena je za svoje izuzetno lirsko i dramsko pisanje koje dirljivo tumači izraelsku sudbinu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije